DESTÍ NORUEGA

3.07.19 Girona-Gertwiller 1015 Km

Em desperto molt aviat, se que no dormiré mes, impossible amb el viatge que tinc per davant. M'aixeco, esmorzo amb una bona tassa de cafè, preparo els últims detalls i surto a les 6:15, tinc uns 1000 Km per fer avui. La idea es fer dos tirades llargues fins Dinamarca un cop allà depenent de les previsions meteo agafaré una ruta o altre. 

Viatjar per autopista es la manera mes còmoda i rapida per fer distancies llargues, el preu a pagar, a part dels peatges, es que no veus gaire res, no es pot demanar tot. La travessa de França fent el trajecte Girona-Lyon-Estrasburg per autopista es avorrida, el primers 500 Km fins a Lyon paisatge mediterrani àrid i tot igual, els següents
500 fins a Gertwiller, a 20 Km d'Estrasburg, es continental amb boscos però també monòton, ni un poble vist de lluny, se m'ha fet pesat.

Arribo a Gertwiller, prop d'Estrasburg a les 18:20, 12h de viatge i 1015Km. El poble molt bonic, les cases típiques de la zona amb les bigues de fusta entrecreuades a les façanes i pintades de colors pastel, he anat amb la bici a fer un volt i unes quantes fotos.

El pàrquing AC molt be, amb rentadores, llum, aigua, un súper al costat, i una gasolinera amb el gasoil mes barat que he vist a franca, he fet el ple a 1,389 €/l. Ah i no es paga per passar la nit! 

Vaig al llit aviat, estic mes cansat que quan faig una sortida forta amb la grupeta de bici ...Demà mes. 
.

4.07.19 Gertwiller-Neustadt 845 Km.


Surto a les 7 de Gertwiller cap a Estrasburg, circulació densa i retencions, trigo força a fer la ronda a la ciutat. Tot seguit ja entro a Alemanya en direcció Hamburg.
Paisatge mes bonic i entretingut, conducció pesada, molt transit i trams amb retencions a cada moment, autopistes alemanyes totes en obres.
Curiositats: Un tractor amb remolc per l'autopista alemanya, clar que era dels grossos i devia anar a una velocitat raonable …però un tractor a l'autopista???  Pels voltants d'una de les ciutats em tornen a sorprendre, hi ha un tram de l'autopista amb catenària per els camions elèctrics, no només tractors, també tenen trolecamions a l'autopista.
Prop d'Hamburg em paro en una àrea a dinar i miro la previsió meteo pels pròxims dies a Noruega... pluja, pluja i pluja,  decideixo fer la ruta al reves, pujaré per Suècia fins dalt de tot i aniré baixant per Noruega, pròxim destí dons, Copenhagen, miro al mapa alternatives a la ruta
inicial de creuar Dinamarca i tirar cap a l'est direcció Suècia, veig que  avui puc pujar mes amunt i així demà ja pràcticament estaré a les portes de Dinamarca. 
A les set de la tarda arribo a Neustadt molt a prop d'on demà agafaré el ferry. M'agrada el seu petit i pintoresc port amb vaixells clàssics de fusta i  el barri que l'envolta. l'àrea AC em decep bastant, esperava que estant situada vora el mar i en un entorn natural seria mes acollidora però es un racó bastant cutre, en fi ja hi soc i no tinc ganes d'anar a buscar una altra. Vaig a fer un volt per la zona per estirar les cames, em poso la dessuadora, està nuvol i fa fresca.
Avui 12 hores mes! he trigat el mateix per fer 845 Km que 1015 Km ahir

 

5.07.19 Neustadt-Copenhagen 270 Km.

Comença el dia tapat i amb pluja, faig ple a la gasolinera del poble a 1,249€/l

Agafo el ferri de Puttgarden (D) a Rodby (DK), caret: 106€ per 45” de travessa, a la coberta del ferri hi trobo les mateixes cadires que tinc a la terrassa de casa, quan arribi miraré si encara hi son.

Autopista fins a Copenhaguen gratuïta, amb circulació relaxada i amb bonics paisatges, res a veure amb el que he fet fins ara, fa fred, poso la calefacció del cotxe.

A les 12 arribo al càmping Bellahoj, una gran explanada de gespa, pots posar-te on vulguis, dutxes gratis i bon preu 14€ dia …m'agrada la sensació de llibertat del càmping, molt espai entre autocaravanes, ho
trobo ideal.

El dia ha canviat, ha sortit el sol i fa bona temperatura, Dino i vaig cap al centre amb la bici, l'invent de portar un mòbil vell, amb una  fixació Garmin i connectat per wifi amb l'altre mobli funciona perfecte, em guia pels carrils bici de Copenhague amb el mapa i instruccions de veu.
Milers de bicis, moltes mes que cotxes, perfecte la xarxa per a bicis, tothom molt correcte, tots passen a peu quan han de creuar un pas de vianants, ni un vianant pels carrils bici, tothom respecta a tothom ...com aquí.
El que havia vist a copenhagencyclechic es tal qual, dones guapes i elegants amb la bici per la ciutat, homes trajats amb el mitjó per fora per no embrutar-se amb la cadena, famílies amb les bici-carro…Un paradís del ciclisme urbà.
M’ha agradat molt la part antiga del port amb els canals i les barcasses-habitatge o les cases posades flotant a l'aigua, una d'elles molt gran amb tres plantes, molt guapa, li faig una foto.

Molt interessant Kristiania, un laberint on pots passar dies voltant. No mes entrar ja hi ha els venedors de Maria, a pes o a canutu liat, mes tard veig en un llac interior, tombades a l’herba un parell de dones maduretes, arreglades, fent-se el porrillu, mes enllà una de jove amb aire pijillu també, mira que be ho tenen aquí: entren, compren, fumen i se'n tornen al seu mon. A les cases hi ha jardins exteriors amb maria i als horts ja et pots imaginar. A la part mes apartada de la zona que podrien dir comercial-turística, es un galimaties de carrers urbanitzats i construïts a l'estil rural rus, cadascú ha fet el que ha volgut però el conjunt es acollidor i algunes cases tenen molta gracia. Suposo que aquí viuen els primers hippies ja acomodats.

Al port, a Ofelia Plads he estat mes d’una hora assegut en un banc escoltant Jazz en directe, ambient general molt agradable de relaxing, molta gent fent la cervesa tombats a la tarima de fusta tipus Maremàgnum de Barna, alguns es banyen, si si a les aigües del port que per cert estan molt netes …aquests danesos, no estan de collonades, si alguna cosa el ve de gust ho fan i punt.

He fet 44km voltant per Copenhagen, torno cap el càmping

6.07.19 Copenhagen

Avui descans, he dormit nou hores i mitja, ja em convenia. 
Matí plujos, el passo a la furgo editant fotos, netejant una mica i fent el mandres veient com plou sense parar, cau una pluja fina però densa
Fa fred i poso la calefacció estàtica, estic com un gat prop de la llar, si segueix així el dia no surto ni a fer el piti.
Cap a les sis de la tarda ha sortit el sol i he tornat a passejar per la ciutat en bici, 30 km mes, sorprenent la baixa quantitat de cotxes circulant pels carrers.
Fa sol però bufa un aire fred que no invita a estar-se gaire estona a fora, aturat, tot i ser dissabte es veu la ciutat molt mes ensopida que ahir, el port està desert, i als carrers tothom va a la idea.
A les 8 torno al càmping a sopar 

7.07.19 Copenhagen-Estocolm 609 Km

Surto a les 7.15 cap a Estocolm, volia anar pel pont-tunel submarí, però no he comprovat la ruta que em marca el GPS i quan creia arribar al peatge del pont veig que el peatge es pel ferri.  Cagumtot!! he anat mes al nord fins a Elsinore que enllaça amb Suècia per ferri. No em surt a compte recular i agafo el ferri, a sobre es mes car.

L'autopista a Suècia també es gratis, i molt còmoda, poc transit i a baixa velocitat

Precioses les cases vermelles de fusta que vaig veient pel camí

Bastants cotxes Americans dels anys 60/70 molt ben restaurats, deu ser veritat el que deia el de Gas Monkey, que molts els venia a Suècia

Arribo al pàrquing a les cinc de la tarda, al centre de la ciutat, em dona Temps per anar a veure Estocolm amb la bici.
Em decep Estocolm, el casc antic està be però massa turistificat hi ha carrers que sembla que estàs a la costa brava, souvenirs, bars i tota la parafernàlia, només falta trobar barrets de mexica i bailaoras flamenques. Altres carrers son mes tranquils i agradables amb botigues curioses com una que fan i venen plaques vitrificades, com les antigues dels carrers, personalitzades amb les indicacions que vulguis.

M'ha agradat l'Ajuntament, el Bla Hallen, un imponent edifici de rajol vermell fosc, situat a l'antic port. Es pot visitar el pati central i els jardins que estan vora l'aigua, on devia estar un important lloc d'arribada per mar.
Circular amb la bici no te res a veure amb Copenhage, carrils caòtics i mal muntat
Passo nit al pàrquing vora el moll, amb vaixells històrics amarrats al llarg i vistes sobre Estocolm, bon lloc.

8.07.19 Estocolm-Umea 652 Km  

Esmorzo veient les sueques fent footing pel moll, un piló, sembla que les hagin fet fora de casa. Surto a les 7.15 cap a Umea a 638 km

L'autopista es de bon fer i el recorregut es molt bonic, totes les cases que vaig veient son de fusta pintada de color vermell/marró amb les finestres blanques, les teulades n'hi ha de rajola, de xapa, altres molt vistoses son de color verd com el campanars de Estocolm, son especialment atractives les que estan vora els llacs.

Com mes al nord mes cotxes veig amb graella de fars com els de ralli, però no es que vagin de rallimens perquè els cotxes es veuen normals, sense tunings, només els fars, el camions solen portar dos fileres de quatre fars. Primer penso que es qüestió de modes, després intrigat busco al Google i llegeixo que a l'hivern, amb les carreteres nevades i amb moltes hores de nit, va be portar una il·luminació potent
que doni temps per frenar mes suaument en cas de trobar rens o qualsevol altre obstacle.
Arribo a Umea a les 16.30 al pàrquing d’IKEA, aprofito per anar a comprar quatre cubetes per endreçar les coses als armaris de la furgo.Faig un volt amb la furgo per la zona i veig uns nanos banyant-se al riu la mar de feliços, estem a 17 graus i l'aigua no vull ni saber a quina temperatura deu estar, per a ells ja ha arribat l'estiu.

Torno al pàrquing i busco un lloc tranquil una mica apartat de les altres furgos i caravanes, devem ser una cinquantena al mateix pàrquing. Edito i guardo fotos d'avui, anoto despeses i escric diari viatge.
Després de sopar men vaig al llit que demà tinc 836 Km fins a Inari (Finlandia) ja dins del cercle polar.

9.07.19 Umea-Inari 835 Km

Surto a les 7:20 cap el nord

El camí es autopista a mitges dons hi ha trams en que només te un sol carril però es circula be, el transit es fluït, hi ha pocs camions.

A l'hora de dinar veig un caminet al costat de la carretera que va a un racó de llac on hi ha una casa típica abandonada, perfecte per a fer una parada i dinar, es el primer lloc que puc aparcar a la gespa amb tota llibertat, a dos metres de l'aigua i dinar a la meva casa sueca sobre rodes, vora el llac.

Segueixo ruta, es una carretera normal tipus nacional però sense voral, amb unes cunetes molt àmplies, uns deu metres per dos metres de fondo, si hi entres no en surts.

Hi ha poc transit i rectes molt llargues, es fàcil d'avançar i tenen el costum de posar l'intermitent dret per a indicar que pots avançar.

A les 15:40 passo el cercle polar, hi ha un indicador a la carretera com el del Meridià de Greenwich a l'autopista despanya.

Arribant a Inari comencem a trobar rens per la carretera ens hem d'aturar en quatre ocasions, creuen la carretera en manada i de cop, ara entenc perquè els camions porten una graella/para-xocs com els australians.

M'aturo en una zona pícnic a pocs km de Inari al costat d'un llac per passar la nit, hi ha rens voltant al costat de les autocaravanes.


10.07.19 Inari-Hamninberg 426Km. 


Surto a les 8 i picu de Finlàndia que son les7 i picu d'aquí.
Agafo una carretera que voreja llac en lloc de la general son uns 60 km mes però pot valdre la pena.
Entro a Noruega per la frontera de Naatamo (Finlàndia) on omplo el diposit abans de creuar cap a Noruega, aquí encara va a 1,35€ I a Noruega va a 1,60.
Només entrar a Noruega canvia el paisatge radicalment, s'ha acabat la monotonia de boscos i desnivells imperceptibles de Tot Suècia i la part que he fet de Finlàndia, a pocs kilòmetres el primer salt d'aigua, muntanyes escarpades, una gran extensió de tundra i el fiord de Varanger. Primers poblets de pescadors amb les cases de fusta.
.
Tot el camí fins a Hamninberg es espectacular, poblets de pescadors, llargues platges de sorra blanca i aigües turqueses llastima que l'aigua estigui tan freda. Els últims 35 Km son per una carretera que no fa mes de 2,50m pel mig de les roques.
El poble, un antic port de pescadors, ara sense activitat, te encant, amb les antigues cases que han conservat tal com eren a principis del 1900, amb les teulades vegetals. Barreja de sensacions, llibertat/solitud, inclús a l'estiu no es veu quasi ningú, l'aire es fred i si no fa sol tothom cap a dins.
Passo la nit al pàrquing AC, seguint el camí del cementiri, mes avall hi ha un grup d'autocaravanes al costat del mar, el lloc es bonic però em quedo al pàrquing que es mes planer, demà m'hauria de dutxar i si la furgo està en pendent no anem pa be.
.
.
.

 11.07.19 Hamninberg-Gamvik 410 Km.

Em llevo a l'hora de sempre, les 6, vaig a dormir aviat i ja hi estic acostumat.
Pujo la muntanya que dona redós al poble on hi ha les restes duna fortificació de la II guerra mundial, intento arribar al far que vaig veure ahir però per aquí tampoc hi ha camí, queda a baix del penya-segats, no se com ho deuen fer per anar-hi.
Torno a la furgo, em dutxo, m'afaito i surto cap a Gamvik, l'altre punt mes al nord.
Quan, desfent el camí d'ahir, passo l'encreuament de Vardo, no se per que en lloc de tirar recte giro a l'esquerra cap a on senyala Vardo, ahir quan hi vaig passar no vaig veure cap Pont i no tenia ganes de que em clavessin un altre cop amb els ferris …i oh! sorpresa, veig que hi ha un túnel que travessa per sota el mar fins a la illa de Vardo.
Molt bonic Vardo, te uns 2000 habitants i un considerable port pesquer.
Vaig al caixer del banc i trec 1400 corones que son 140€, vaig a fer un capuccino a un bar que fa patxoca i després cap al súper que m'ha dit la noia del bar a buscar pa, faig un volt a peu pel poble i tiro unes quantes fotos.
El capuccino al bar em costa 1,30€, la barra de pa al super 4€, Deu n'hi do.
Em paro a Vadso a l’AC que he vist que hi ha per emplenar i buidar dipòsits, aprofito per dinar.
El camí fins a Gamvik es molt bonic, ple de fiords i llacs que ja no saps si son una cosa o l'altre.
Vaig al pàrquing que hi ha al final de la pista que va al far però està ple, com que es zona de reserva nacional, no em vull complicar aparcant fora dels llocs assenyalats, reculo fins a l'anterior que he vist,
es petit però hi ha una plaça al costat duna caravana alemanya, m'hi poso i el lloc encara resulta millor, em queda la porta lateral de cara a ponent i sopo amb la porta oberta dons el sol encara escalfa.
Son les 10 de la nit i el sol entra amb força per la finestra, avui aire a dormir tard, vull fer una foto a les 12 de la nit amb el sol sobre el mar.
He fet la foto del far a les 12 nit, el sol encara està per sobre de la línia de l'horitzó, encara ha de baixar mes.




12.07.19 Gamvik.

M'aixeco a les 8, esmorzo i em quedo al sol fent el mandres.
Surto a fer un recorregut a peu per la reserva natural de Slettnes, surt d'aquí mateix i està marcat amb estaques, primer passo per la platja que hi ha davant don estic, m'hi atrau la sorra blanca i l'aigua blava transparent, netíssima.
El recorregut està be, de tant en tant hi ha una placa explicant alguna historia de la zona: Naufragis i sobre la gent que havia viscut aquí ...quines condicions de vida mes dures!
L’ultim cartell informa sobre un assentament prehistòric, hi ha les restes d'un laberint de pedra, recordo el del Minotaure a Creta i el de la
catedral de Chartres, ve de lluny això dels laberints.
Paro a l'ultima cala i em faig un bany de peus, l'aigua no està tan freda com pensava. La cala està plena de restes destris de pesca, suposo son els que han perdut els pesquers en trobar-se amb turmentes.
Arribo a la furgo a les 12:45 i em torno a posar al sol amb la cadira plegable, s'hi està molt be com aquí a l'hivern, dino i em faig una migdiada d'hora i mitja
Passo la tarda preparant ruta per als propers dies, sopo i vaig a fer un volt fins el far de Slettnes, el mes al nord d’Europa. Bellesa, virginitat, infinit, fredor, solitud...
..



13.07.19  Gamvik-Lakselv 289 Km.

Faig el camí de tornada fins a Ifjord per arribar fins al parc de Stabbursdalen a prop de Lakselv

Faig una Volta amb la furgo pels poblets de Gamvik i Mehamn, que no havia vist a la anada. M'aturo a dinar a 14 Km de Lakselv en un aparcament vora el fiord, lloc molt agradable

Passo Lakselv sense entrar-hi, es veu un centre d’abastiment (2 gasolineres) sense massa interès

Arribo a l'encreuament per anar al parc natural que volia visitar però no m'acaba de motivar la zona, caminar per que si dons no, tiro una mica mes i trobo un aparcament en un punt elevat que assenyalen a park4nigth, fantàstic el lloc, guapíssimes vistes. Fet, m'hi quedo, no vaig gaire be de l'espatlla, em fa mal i vull descansar, per avui ja n'hi ha prou, demà ja veurem. Baixo fins a la platja que es veu sota d'on estic a caminar una mica i fer estiraments a la sorra.

14.07.19 Lakselv-Ajulrelv (Tromso) 549 Km


Avui m'he aixecat genial, res de mal d'esquena ni cansament, he dormit mes de 8 hores, em devien anar be els estiraments d'ahir a la platja.

Surto a les 7:15 amb la idea d'anar fent, si em trobo be miraré de fer ruta llarga per estar demà a Sommaroy, la illa sense hora. Els habitats de l'illa han demanat de prescindir de rellotges i de constrenyiments horaris en general, a l'estiu se'ls pot veure a les tres de la matinada pintant la façana de la casa, hi ha llum solar les 24 hores.

Passat Alta el paisatge ha anat esdevinguen a cada cop mes espectacular, altes i escarpades muntanyes amb neu, salts d'aigua per tot arreu, les cases de fusta totes vora l'aigua a quina mes maca, les mes senzilles les millors, amb quatre fustes fan unes cases per tirar hi fotos.
Passen els kilòmetres i no saps on mirar de l'espectacle que ofereixen els fiords, em pararia cada cent metres a fer fotos

Dino abans de començar els túnels i decideixo arribar fins a Tromso, Trumsa pronuncien a la radio.

Al mig d'un túnel de 6Km en creuo amb un cicloturista sense llum, no mho puc creure, deu ser boig ....hi ha senyals de prohibit el pas a les bicis i va per l'asfalt quan dins el túnel hi ha una vorera per on podria anar, es mes fort que lo del tractor a l'autopista alemanya.
Per creuar Tromso, hi ha un tunel que passa per sota, un cop dins em trobo amb una rotonda, que enllaça amb un altre tunel on trobo una altre rotonda que...  osti que el GPS no te cobertura aquí dins! ...per on tiro? Agafo per la dreta, em sembla que es la direcció per sortir per
l'altre costat de la muntanya, per sort encerto, jo no torno a entrar allà dins.

Dia espectacular!

Paro a passar la nit en un parking a la carretera que va cap a Sommaroy, hi ha una autocaravana d'holandesos, em dutxo, poso la cale i a sopar. A les dos i mitja em desperto i miro fora ...encara hi ha llum! ...faig una foto i me'n torno al catre.





15.07.19 Tromso-Fjordgard 87 Km - ILLES SOMMAROYA I SENJA

Em falla la calefacció, em dona F-10, passo una bona estona intentant arreglar-ho però no ho aconsegueixo

Surto tard cap a la illa Sommaroya, es molt petita, les cases fan molt goig, tiro unes quantes fotos i em paro a esmorzar vora una platja de sorra blanca i aigües blaves.

Torno a provar la calefacció aconsegueixo que arrenqui i la deixo funcionant mentre vaig a fer un piti i fotos de la platja, quan me'n adono veig que surt un piló de fum blanc de la furgo, vaig corrents i apago la cale, dins la furgo es ple de fum, cagumtot!! Amb tota la historia de la cale arribo al port i el ferri cap a la illa de Senja ja ha sortit, el proper a les tres tarda, au a esperar tres hores, dino i vaguejo a la furgo.

El ferri es molt petit, no entrem ni la meitat dels vehicles que estàvem esperant, sort que estava fent cua dels primers. Curiós: No he pagat enlloc, ja dins el vaixell i de camí cap a Senja, obren una guixeta on voluntàriament tothom passa a pagar, li dic “one person and a caravan under six meters” com li podia haver dit “one person and a bicycle” 27,6€ Tot plegat ..amb els peatges de carretera passa el mateix, hi ha unes càmeres i al cap d'uns mesos t'envien la factura del peatges a casa.

Baixo a Botnhamn (Senja) i tiro cap a Fjordgard per a fer la pujada a peu al Segla, la muntanya icònica de Senja.Per arribar a  Fjordgard es passen tres túnels, (quina dèria tenen aquests Noruecs amb els túnels,
en lloc d'eixamplar l'antiga carretera que voreja la costa fan túnels i deixen abandonada la vella) com la ruta d'ahir.

Els túnels d’avui feien basarda, el primer amb senyals d'obres a l'entrada, entro i ni un putu llum dins, no veia res, he hagut de posar les llargues i encara he trigat a veure-hi, per un moment he pensat que m'havia ficat en un túnel que no estava acabat ni obert al transit, però he vist que en venia un altre darrera, he pensat buenu pos endavant, semblava que entraves en una mina, estret i amb el paviment fet caldo, amb forats i aigua. El segon amb llum però amb els llums mes tètrics devien trobar, aquest encara semblava mes una mina ...amb els llums de carbur! i llarg de collons, n'he trobat un de cara i s'ha aturat en uns
petits eixamples que hi ha per a poder passar dos vehicles, si es troben dos camions no crec que passin ni amb l'eixample. i el tercer mes curt però sense llum també.

El poble molt bonic, voltant de muntanyes afilades, trobo un pàrquing al costat de l'escola (La Senja Montessoriskole) hi ha altres furgos, passo nit aquí i demà pujaré al Segla.




16.07.19 Fjordgard-Vangsvik 152 Km. - ILLA SENJA

Esmorzo i pujo al Segla, deunidoret quins dos Km i picu, puja com si no s'hagues d’acabar mai mes, pendent del 45% ...o mes.
Les vistes fabuloses, llàstima que a dalt estava cobert de núvols i no es veia res però a la pujada, a meitat de la rampa mes forta, la última, encara en veien els fiords.

Avui pujant i baixant el Segla he saludat i parlat amb mes Noruecs que en tots els dies que hi porto.
Pintorescos pobles, al peus de imponents muntanyes, a Mefjordver m'hi he parat a dinar, he anat al super i he comprat un formatge típic

Noruec amb gust a caramel, d'entrada es curiós, te gust de caramel de cafè amb llet, però cansa, no es ni una cosa ni l'altre ....acabara arribant a casa!
Segueixo la carretera i em paro al mirador de Bergsbotten, està a la carretera mateix i està molt ple, autobusos inclosos, queda un forat on em fico, vistes espectaculars del fiord que fa com una badia. 
Vaig fins a Gryllefjord, on demà agafaré el ferri per anar a la illa de Andoya camí de les Feroe, cases molt marques vora el fiord.
Vaig a dormir al càmping Norwegian Wild, per posar rentadora i assecadora, em Costa 20€, dutxes, rentadores i assecadores incloses, .................................................................................no està malament.

17.07.19 Gryllefjord-Nordmela 181 Km. - ILLA ANDOYA 

Em dutxo i m'afaito al càmping. Surto cap a Gryllefjord, arribo a les 11 i a la carretera d'accés hi a una bona cua per a pujar al ferri, acaba d'arribar i avancem tot seguit fins al pàrquing d'embarcament, toca esperar 4 hores fins les 3 tarda que surt el proper, vaig a fer volt pel poble
Arribem a Andenes (Andoya) cap a les quatre de la tarda, agafo la carretera que segueix la costa occidental. Espectaculars vistes, guapíssima la platja de Bleik, amb sorra blanca i aigües transparents ...no se d'un coi deu sortir aquesta sorra blanca, les roques de les muntanyes son fosques totes, mes enllà de la platja hi ha una gran extensió de dunes cobertes de vegetació i gespa, fins i tot hi ha un camp de golf.
A prop de Nordmela veig un parking i m'hi paro per a passar la nit, faig un volt fins a la platja i pel camí veig que està ple d'uns fruits vermells que resulten ser mores del pantans, típiques d'aquesta zona, llastima que encara no estan prou madures
Sopo aviat i men vaig a dormir abans de les 10, em trobo cansat







18.07.19 Nordmela-Vestpollen 203 Km - ILLES LOFOTEN

Vaig baixant xino-xano cap a les Lofoten, faig un tall de pista de grava abans de passar el pont que comunica amb les Lofoten, es molt autentic, son la majoria granges i unes cases mes ben acabades que les del nord, mes evolucionades en els detalls, les finestres amb un rectangle fixe de vidres quadrants petits i sota la obertura amb dos batents també amb divisions de vidres mes petits, els detalls del suports per a la cornisa que posen sobre la finestra també mes treballat, n'hi ha que tenen molt d'encant
Segueixo fins a Sortland on agafo a la dreta per anar a veure la part nord de les Lofoten, vaig fins a Myre, important port pesquer i agafo la bici per a pedalar una mica fins dalt de tot al poblets de Klo i Sto, lloc d'avistament de balenes, torno pel mateix camí.
Em trobo millor, des d’ahir a migdia que no em trobava gaire fi, la bici ho arregla tot ...tot menys les putes agulletes de baixar el Segla, no puc caminar, semblo un ninot.
Reculo fins a Sortland per a baixar cap al ports pesquers del sud, la carretera de Sigenfjord fins a Vestpollen es del mes espectacular que he vist, mires a la esquerra i veus uns cims com si estiguessis als Alps a 2000 m i mires a la dreta i veus que estàs a nivell del mar, es una sensació estranya.
Arribant a Vestpollen, hi ha el paisatge mes espectacular, em paro al pàrquing AC que hi ha a la sortida del poble on passo la nit.

19.07.19  vestpollen-Reine 178Km. - ILLES LOFOTEN

Surto cap el sud a fer la ruta del ports pescadors de les Lofoten.

El primer Svolvaer, no m’agrada, Tot es massa turístic i de pesca res, ni l'església es maca.

Henningsber ja es una altre cosa, te encant, vaig al pàrquing que hi ha a entrada i per 1€ tinc dos hores i mitja, em sobra mes duna hora, m'agraden les cases, les del port penjades sobre l'aigua i les del carrer principal, tenen personalitat.

De Henningsber a Mortsunholmen, veig que el Google maps em diu que hi ha una ruta alternativa per la costa que trigaré 5 minuto mes, l'agafo, millor per la costa, i l'encerto, en arribar a dalt d'un  turó hi ha una vista magnífica sobre Leknes.

Mortsunholmen es un petit port pesquer gens turístic, molt tranquil però molt petit.

Retorno un petit tram de carretera fins a Leknes i de camí hi ha una platja amb sorra blanca i aigües turqueses, hi ha mainada que es banya, la majoria pren el sol.

De camí a Flakstad em paro a dinar en un petit espai que hi ha en una elevació i que dona una vista perfecte de la badia amb aigües turqueses, dinar amb vistes ...A mig dinar sento que es para un cotxe al costat i al moment apareix una valkiria que ha pujat a la roca que tinc davant per fer fotos de la badia, porta uns leggings que li marquen un culet perfecte i un top que ressalta uns pits que busquen el cel, una llarga cua rossa li penja a l'espatlla, al poc me'n adono que es una giliselfies que no para de fer-se fotos amb somriure de plastic ...Ai deu meu!

Flakstad com a poble no te res, es una gran i bonica platja amb càmping i casetes molt xules, hi ha força gent a la platja, molts es
banyen.

Hamnoy, es un bonic poblet, amb un port tancat, super protegit, llastima que està ple de petits bungalous vermells penjats sobre l'aigua, a imitació de les cases de pescadors però son per a turistes.

Sakrisoy es un poblet tot de color groc, centre important de la pesca i assecat del bacallà, em faig una foto amb un cap sec de bacallà que fot basarda.

Reine es una barreja d'important port de pesca i lloc turístic, un Palamós de les Lofoten, te encant sobre tot pel lloc.

Em quedo al pàrquing AC que hi ha al port de Reine, trobo lloc a .................................................................................primera línia i ara estic escrivint això amb unes vistes genials.

20.07.19 Reine


S'aixeca el dia una mica dubtós, pronosticaven sol per avui però està mes nuvol que altura cosa i bufa un aire fredot.

Vaig a fer Volta per Reine amb la bici, va be peque veig tots els raconets, aprofito també per anar a veure on comença l’ascensió del Reinebringen, passat el tunel, no està massa lluny, sortiré aquesta tarda des-de la furgo al pàrquing, no cal que la mogui.

Després de dinar ha millorat el temps i fa sol, faig el piti i em canvio per anar al cim, porto la motxilla amb anorac i l'impermeable per si de cas, que aquí no se sap mai, a mig camí del punt d'inici m'he de parar a treure'm la dessuadora, aquí no toca el vent i fot una bona caloreta, suaré pujant.

Es dissabte i hi ha força gent pujant i baixant, comença l’ascensió amb esgraons de pedra, son blocs de pedra de mes d'un pam de gruix, osti quina feinada fer aquesta escala, hi ha 1670 esgraons, els he comptat baixant. La pujada es dura dons no hi ha cap esgraó igual, son alts i amb una pendent molt forta, però val la pena, a dalt, les vistes que hi han, superen tota expectativa.

Avui he tingut sort, fa sol i tot llueix molt mes, el dia que Vaig pujar el Segla a Senja no es veia absolutament res.

Quan arribo em dutxo, m'afaito, i vaig a carregar i buidar dipòsits per sortir demà al mati a veure el resta de la illa.



21.07.19 Reine-Llac Svartisvatnet 257 Km. 

Veig Moskenes, Sorvagen, Tind i A, el mes interessant i bonic es A que es pronuncia O ...te collons, Es pot ser, el mes autentic petit poblet de pescadors.

Torno a pujar a Moskenes per agafar el ferri a Bodo, arribo que ja està sortint però a les 11 n'hi ha un altre.

El trajecte fins a Bodo son 3h30, faig una becaina a la butaca que em va molt be dons aquesta nit passada m'he despertar molt aviat i ja no he dormit mes.
A mig camí m'he parar perquè sento molta olor a gasoil, a veure si he posat malament el tap a la gasolinera, ...Merda! es molt pitjor: s'ha tret el tub del diposit de la calefacció i està vessant a dins de la furgo, el torno a posar com puc i eixugo tot el gasoil vessant pel terra amb una
baieta, dins del caixo de les eines hi ha dos dits de gasoil, empleno amb gasoil un tupper d'Ikea, ostia quina feinada i quina suor, hi estic quasi una hora, gasto un rollo de paper de cuina i mitja bossa de tovalloletes del Mercadona, no se que faria sense aquestes tovalloletes.

Baixo fins a Rossvoll on agafo la carretera que va fins al llac Svartisvatnet.  Si demà no plou, cosa que veig difícil, vull anar fins el llac que hi ha sobre on es troba la glacera Austerdalsisen.


Passo nit vora el llac.

 

22.07.19 Svartisvatnet-Trondheim 517Km.

Porta hores plovent un mandrós xim-xim, està tot moll, desisteixo d'anar a la glacera, no vull quedar xop com un ànec, el camí que voreja el primer llac es un corriol estret ple de vegetació que regalima aigua.

Tirada fins a Trondheim, son 517 Km que es fan molt be, dons la circulació es fluida, no hi ha autopista, de moment no n'he visit cap a Noruega, però tampoc els fa falta, condueixen molt be, vorejant la velocitat màxima permesa, no avança quasi ningú, van molt calmats i mantenen unes distancies de 100 o 200 metres, això sí, no hi ha cap bocabadat, ni un, que faci anar malament, tots van a la mateixa velocitat, ho trobo genial.

Arribo a Trondheim a les sis de la tarda, a l'àrea AC pillu l'ultima plaça,
està bé, te serveis i al costat de cada AC un espai gran per acomodar-s'hi amb taules i cadires, cosa que no faig mai, però be, als autocaravanerus de cert estatus els agrada escarxofar-se al sol, alguns dona la impressió de que es cansen d'estar a casa i surten amb la AC a avorrir-se fora.
Com que el dia ha millorat i fa sol, agafo la bici per anar a veure la ciutat. Aviat es vista, la part antiga, les cases del port que sembla un Oporto de Noruega i la catedral. Quasi totes les cases de la part Vella son de fusta, amb els carrers empedrats com a Copenhaguen, fan molt bon efecte, molt pintoresc.






23.07.19 Trondheim-Innfjorden 365 Km.

Surto cap a Andalsnes amb pluja fineta, la típica d'aquí,

La carretera va pujant i arribem fins el 1000 i escacs metres d'alçada, per la zona veig molts excursionistes, a l’alçada de Hjerkinn agafo una pista que va al mirador Snohetta o el Viewpoint Snohetta, un refugi-mirador de disseny molt peculiar que he vist en fotografies. Veig que hi ha una ruta circular al voltant del massís, em canvio, agafo la bici i cap allà que vaig, en arribar a l’encreuament un cartell posa prohibida la circulació de bicis i drons, no et fot! i per que collons tenen la pista? Per ferla a peu? i no es pot compartir una pista mes ample que la majoria de carreteres amb ciclistes?...capullos!!, torno a la furgo i passo de veure el viewpoint, m'han fet emprenyar i segur que està ple de grups de guiris ...au a cassar cucs!

Em paro a dinar en un aparcament sobre Dombas, amb unes boniques
vistes de la vall, surt el sol, s'hi està be.

El trajecte entre Dombas i Andalsnes es de lo millor que he vist, sobretot el tram final, a partir de quan es troba el riu Rauma, vora la carretera

El riu es va fent gran a mida que rep aigua del salts que baixen del cims plens de neu, te trams en que baixa plàcidament i altres que es precipita per engorjats

En un dels primers trams m'he banyat els peus, si no fos per que fa poc que he dinat m'hi ficava però aigua molt freda amb la panxa plena, malament, la gorja sota les restes un vell Pont de fusta tenia una aigua claríssima una piscina amb una mini platgeta de sorra. Quan he tornat
a la furgo m'he posat pantaló curt, ahir per anar a veure Trondeheim amb bici també mels vaig posar, des-de Copenhague que no anava en pantaló curt.

Mes avall, em paro en un pàrquing on el riu passa per l'engorjat, es impressionant veure saltar l'aigua, a partir d'aquí la carretera passa encaixonada en una petita vall entre altes parets, que van regalimant salts d'aigua, em recorda Ordesa, però amb bestia. Em falten ulls per a poder mirar tot l'espectacle: el riu, les imponents parets, els salts d'aigua...

Vaig fins a Innfjord a passar nit, al port, vora del mar, demà vull fer un recorregut en bici per la vall que queda al sud del fiord.



24.07.19 Innfjorden-Eresfjord 95Km.

Surto aviat amb la bici cap a Bostolen, un antic assentament de pastors a dalt les muntanyes, quan ja quasi soc a dalt per la pista que senyala Google Maps em trobo el camí talla amb una tanca de ferro i un piló de vaques de l'altre costat que em miren entre encuriosides i espantades, no vull saltar la tanca i tampoc vull provocar una estampida de vaques, com que pujant he vist que hi ha una carretera per l'altre banda del riu i que no surt a Maps decideixo baixar i tornar a pujar per la carretera, doble ració de pujada.
Al començament de la carretera hi ha un peatge però passo entre la vora i la barrera, només faltaria pagar, a dalt hi ha unes antigues cases/barraques del antics habitants, segueixo mes amunt per una altre pista que està senyalitzada com a itinerari excursionista fins que ja es mes BTT que Gravel decideixo donar mitja volta. La sortida ha estat bonica per que aquí tot es bonic però res de especial
Després de dinar surto cap a Eresfjord, per anar a fer la ruta en bici
fins a Eikesdal i després pujar a Aursjovegem per la pista de Finnsetlia, no estava massa decidit perquè em suposa fer 55 Km anada i 55 de tornada pel mateix lloc però la pista pinta be
Pel camí penso que pot ser no estarà tan be com pensava perquè no hi ha altes muntanyes però a 15 km de l'arribada el paisatge canvia completament i passat el port abans d'arribar a Eresfjord s'obre una vall entre altes muntanyes impactant.
Vagi direcció al llac Eikesdalvatnet que es on penso començar la ruta bici demà buscant un lloc on passar la nit i trobo una collonuda àrea de pícnic vora l'aigua i amb unes vistes fenomenals, em venen ganes de passar-hi varis dies.
Noruega es una sorpresa continua, quan penses que ja has vist el millor, trobes un nou lloc que encara es mes bonic que els altres.


 

25.07.19 Eresfjord

Esmorzo i surto a fer la ruta, vaig d'estiu total, les previsions per avi son de sol i calor, la carretera va vorejant el llac i el paisatge es preciós fins que arribo a la boca d'un tunel de 4 Km, intento passar per l'antiga carretera que voreja l'aigua però està tancada i barrada ...dons cap dins del tunel, sort que porto bons llums davant i darrera, dins el tunel fa fred i hi ha una humitat que tot regalima.

Arribo a Eikesdal a l'altre punta del llac i agafo una pista que voreja per la banda oposada on he vist que hi havia un salt d'aigua molt gran, un cop sota el salt veig que queda tapat quasi tot per la mateixa muntanya, que hi farem!.

A Eikesdal la carretera continua fins a un llogarret o comença la pista cap a Aursjovegen, pel camí cases i granges amb molt encant.

Al començament de la pista un altre peatge: motos 100NOK cotxes 200NOK ...Deu-n'hi-do! ...Bicis no posa res o sigui que cap amunt vorejant la tanca. Després d'un parell de ziga-zagues hi ha un curiós tunel que puja en espiral per a salvar el desnivell que hi ha entre una banda i l'altre, no hi ha cap llum al tunel, sort un cop més dels que porto, es curtet deu fer uns 500 metres per com que es en espiral no veus la sortida fins que ja hi ets. La pujada segueix amb duresa, en pocs llocs baixa del 10% i arriba fins 16%, Passat el tunel em trobo dos cicloturistes descansant i menjant alguna cosa, son els mateixos que han passat la nit al pícnic on estic jo, amb els que vaig parlar de la pista aquesta, els saludo i segueixo. Mes amunt una cicloturista que va sola, també descansant, ens saludem hei, hai, vaig pujant fins a dalt. Deunidoret la pujada, 1000 metres duna tacada.

No arribo fins a Aursjovegen, vora un altre llac, veig que es tot baixada
fins allà, el que vol dir que de tornada tot serà pujada i ja en tic prou, tiro avall, em torno a creuar amb els cicloturistes, encara els queda un bon tall i van a peu amb la bici al costat, la tornada sem fa feixuga vaig cansat i amb vent de cara.

He fet 75km i 1000+ estic petat, vaig molt fluixet, ja em puc preparar quan torni a casa, no se com seguiré el ritme dels companys.

Passo la tarda fent una llarga becaina i recuperant forces.






26.07.19 Eresfjord-Geiranger 191 Km. 

Surto de tornada cap a Andalsnes per agafar la carretera que passa per Trollstigen, a veure si es tan espectacular com he vist en els vídeos.

Només son 19 km, i si, es espectacular la carretera puja serpentejant vora el salt d'aigua, llastima que hi ha molt de transit, la carretera es estreta i no he pogut parar gaire atenció, però he filmat la pujada amb la tablet que porto al parabrises.

Un cop a dalt hi ha uns miradors molt ben fets que permeten contemplar el salt d'aigua, la carretera que queda sota i tota la vall fins Andalsnes.

Segueixo avall per l'altra banda direcció Valldal, busco un lloc per parar
a dinar i fer-me una banyada al riu que baixa paral·lel a la carretera, l'aigua està freda però s'agraeix, avui fa molt calor, hem arribat a 30º, fins i tot he posat l'aire condicionat de la furgo.

A Valldal, cal fer uns Km mes direcció al nord per trobar el port on agafo el ferri fins a Eisdal a l'altre costat del fiord, segueixo cap a Gerainger el famós fiord.

Per anar del fiord de Eisdal al de Gerainger es creua la muntanya per dalt; que rar que no hagin fet un tunel, la baixada cap a Geiranger es un seguit de corbes com les de Trollstigen amb unes vistes mol maques del fiord, llastima que a la hora que hi passo la llum no permet apreciar-ho be.

Gerainger està com un ou, es molt turístic, però no te res interessant fora del fiord, el càmping te el cartell de complert i arreu hi ha cartells de no permès acampar, no te sentit quedar-se a Geiranger, decideixo tornar a pujar pel mateix camí fins dalt on he vist una àrea de pícnic vora el llac Eidsvatnet que pinta molt be.

Encertada la decisió, el lloc es molt tranquil i agradable, quan arribo encara fa calor i em torno a banyar, un plaer.

Demà vull sortir aviat per veure be el fiord, amb bona llum des del mirador d'Ornesvingen i després fer una excursió a peu per l'altra banda fins davant del famós salt de les set germanes.



27.07.19 Geiranger-Hjelle 73 Km.

A les nou ja estic a lloc i començo la caminada des d'Homlong, dons a Gerainger es impossible aparcar, total millor, m'estalvio un parell de kilòmetres planers vorejant el fiord.

La caminada puja des-de nivell de mar fins a 550m a Homlongsaetra on hi ha unes antigues cases de fusta, segueix uns 500m mes i a la dreta hi ha marcada una desviació fins al mirador de Nakkane, sobre el fiord, la vista es magnifica i la llum millor que a primera hora, tinc la sort que just està passant un creuer i va molt be per a fer la foto perquè dona idea de les proporcions del fiord.

Segueixo el camí ara de baixada, fins a Skagefla, una de les poques granges de muntanya al fiord de Geiranger, es un grup de tres cases i un paller, m'hagues agradat poder-hi entrar per veure com vivien, m'he agut de conformar a mirar per les escletxes del paller i per la finestra
de la cuina de una casa.

A partir d'aquí el camí baixa molt dret fins vora l'aigua tot vorejant els precipicis, hi ha trams que es mig via ferrata dons hi ha cables per agafar-se i baranes pels mes pasmats.

Arribo a baix, tenia moltes ganes de banyar-me, per la calor i pel lloc, però em trobo un cérvol mort surant a l'aigua just davant de l'únic lloc que es podia accedir a l'aigua, catxis, el pobre es deu haver despenyat.

Esmorzo en un petit promontori de roca des-d'on tinc una bona panoràmica, faig el piti i tornada cap a la furgo.

He trigat quasi 6 hores en total, unes 5 caminant, la ruta es exigent per les fortes rampes de pujada i baixada, ja no se que cansa mes, però es molt agraïda, el bosc, les vistes, els llocs...

Em dutxo, dino i marxo cap al llac Oppstrynsvatnet a l'altra banda dels alts cims que hi ha a la cara sud del fiord. La població de Geiranger no te cap interès, no entenc que hi fan allà mes d'un centenar d'autocaravanes amb tot el desplegament de càmping a menys que els agradi contemplar els creuers que tenen davant els nassos.

La carretera de pujada es un espectacle, per les continues ziga-zagues, per les vistes, pels salts d'aigua, la baixada cap al llac també. A Noruega tot es espectacular ...i per si algú no en te prou, en sortir de l'ultim tunel hi ha el salt d'aigua mes gran que he vist fins ara, amb una

zona per aparcar i un recorregut amb balcons a diferents nivells per apoder veure'l. La quantitat d'aigua que baixa es exagerada i el brogit que fa dona mitja por, el polsim que s'aixeca forma un lluminós arc de Sant Martí sobre l'aigua.

Avui toca càmping, he de fer bugada, tinc un piló de roba suada a mes no poder de les caminades i sortides bici a mes de la roba de vestir que anat embrutant.

Vaig al Nygard a tocar Hjelle, son 23€, entra en el preu la rentadora i la assecadora.




28.07.19 Hjelle-Byrkjelo 142 Km.

Avui toca descans que ahir vaig quedar baldat de la caminada, m'aixeco tard, esmorzo tranquil·lament, endreço la furgo i surto sobre les 11 cap a Briksdalbre a veure la glacera Briksdalsbreen, pel camí, si es pot, miro de no agafar els túnels i anar per la carretera vella, no he vingut a Noruega per veure-la sota terra, es troben raconets la mar de pintorescos.

Em paro a dinar vora el llac Oldevatnet, a dos metres de l'aigua, tot el camí des-de que he sortit del càmping es molt bonic, el bon temps hi acompanya, passis per on passis es bonic, es pot anar a qualsevol lloc de Noruega que segur que enamora.

A Briksdalbre molt turisme, no com Geiranger però autocars i parafernàlia souveniristica, aparco i pujo cap a dalt a peu, posa que
son 3/4 d'hora.

Imponent el salt d'aigua que es troba pujant, veig els que baixen que venen xops de creuar davant el salt, en caure l'aigua forma un nuvol de pluja que rega tot el camí, passo corrents i tot i això els cabells regalimant aigua, ja va be que estem a 30º.

Un cop a dalt, ens hem de conformar de veure la glacera una mica de lluny dons no es troba a peu pla sinó penjat de la paret que tenim davant, s'hauria de grimpar per les roques per arribar-hi però i hi han tanques per impedir-ne el pas, pot ser fa 50 anys es podia arribar a tocar sense tenir que enfilar-se. Pel camí hi ha cartells indicant: "aquí arribava la glacera el 1800" mes amunt: "aquí arribava el 1920"...

Torno pel mateix camí fins a Olden per agafar direcció Flam al fiord de Aurlandsfjord, queda lluny. hi arribaré demà o passat, depèn del que vagi trobant pel camí

Passat el llogarret de Byrkjelo m'aturo per passar nit vora el riu Stardalselva encaixonat entre altes parets de roca, entre la carretera i el riu hi ha una zona de gespa d'uns 50 m, hi ha altres autocaravanes.








29.07.19 Byrkjelo-Flam 175 Km.

A pocs quilometres de sortir, després de passar un tunel veig a l'esquerra un camí que porta a una glacera, a penes està indicat, només el restaurant.

Enfilo el camí i sorpresa! una glacera mes gran que la d'ahir i pots aparcar el cotxe a cinc minuts a peu. Es el Boyabreen, no es pot arribar a la morrena perquè també hi ha tanques que ho impedeixen. Te nassos que ahir vaig fer un grapat de kilòmetres amb la furgo i dos hores a peu entre anar i tornar del Briksdalbre i ara em trobo aquest a peu de carretera. Cada cop tinc mes clar que a Noruega no cal mirar gaires llocs on anar, simplement agafa el cotxe i volta per qualsevol regió que et trobaràs llocs increïbles.

Em paro a dinar a Laerdal, un poblet molt curiós i ben arreglat,
especialment la part vella on hi havia l'antic port de pescadors, després de dinar hi vaig a fer un volt a peu, un dels poblets mes bonics que he vist, poca cosa però ben cuidada.

Per anar a Flam passo d'agafar el tunel de 24 Km que va de Laerdal mateix a la entrada de Flam, agafo l'antiga carretera que puja fent ziga-zagues, puja des del nivell de mar fins els 1300m quasi tot amb 3ª.No et pots embalar dons la carretera es molt estreta i revirada, cada cop que ve un de cares s'ha de buscar un lloc amb eixample per a poder passar, sort que hi havia poc transit.
Baixant cap a Flam m'aturo al mirador de Stegastein, un lloc similar al mirador de Geiranger amb una passarel·la de fusta que penja sobre el buit del fiord, molt bones vistes llastima que em passa el mateix que a Geiranger es una hora dolenta per a fer fotos.

Un cop a Flam agafo la carretera que va cap a Myrdal a veure si puc arribar-hi per fer-la amb bici fins a Finse i tornar, es la famosa Rallarvegen bicycle rute pel carril bici que va paral·lel al tren turístic, als pocs Km hi ha un cartell que posa que la carretera no es apte per a autocaravanes, allà mateix hi ha un aparcament gran. Com que per als pròxims tres dies hi ha predicció de pluja, especialment demà, agafo la bici i fins allà on pugui arribar.

La carretera va pujant, osti en el mapa no ho posa, es pot anar fent fins arribar a sota Myrdal que es on comença a fer ziga-zagues per pujar la forta pendent, no se quin % de pujada hi ha perquè m'he deixat el GPS però he patit com a l'Angliru, la mitja pujant, la mateixa 4-5 Km/h, lo just per no caure de la bici.


Un cop a dalt hi ha la pista que va fins a Finse però porto dos hores de
camí per a fer 17 Km i fins a Finse n'hi ha uns 30 i picu o 40 mes, son les set de la tarda i es posa ploure, decideixo tornar, trigo 15 o 20 minuts per tornar.

Miro preus per agafar el tren fins a Myrdal i veig que des-de Flam costa 51€ només anar, això comptant que pugui portar la bici, ja ni mho plantejo ...51€ per 17 putus Km. ...En tinc per fer tota la volta i anar-hi per l'altre costat amb la furgo.

Passo la nit al mateix aparcament, mentre era amb la bici hi han arribat tres autocaravanes, mentre sopava dos mes, i ara està aparcant una altre, estaré acompanyat.

30.07.19 Flam-Oppenheim74 Km.

El dia s'aixeca assolellat, vaig am la furgo cap el port a donar un cop dull, a les vuit es fàcil trobar lloc al pàrquing.

Com Gerainger, Flam no te cap interès, es un centre comercial disfressat de tipisme de cartró pedra, tot està muntat per vendre, tickets pel tren turístic, tickets pel mini creuer, tickets per anar a fer un volt amb zòdiac disfressat de treballador d'obres publiques, botigues i restauració, el millor, la oficina d'informació amb abundants llibrets turístics inclús en Castellà i a mes hi ha uns WC la mar de nets per treure's un pes de sobre.

Vaig cap a Undredal. Aquest si que es interessant i no hi ha ovinada turística ni la conseqüent comercialització de l'espai. Aparco amb facilitat tot i ser una població petita, i vaig a fer un volt, m'agrada, tot
son habitatges familiars i algun petit negoci de restauració, molta tranquil·litat, son les nou del mati i ja s'estan banyant.

Diuen que aquesta població es famosa per la producció de formatges de cabra però no he vist ni una botiga, ni una parada, ni una cabra, millor així.

Segueixo cap a Gudvangen, al Naeroyfjord, el fiord mes estret, patrimoni mundial de la UNESCO, bonic però no es pot aparcar amb la furgo enlloc, els pocs espais que hi ha per a fer-ho son "càmping" es a dir pàrquing car, com que només vull esmorzar, fer un piti i unes fotos vaig fins al final de la carretera, passat Naeroy on hi ha una petita entrada.

De camí cap a Voss em paro a Stalheim i al pàrquing veig gent que surt a caminar, miro les rutes que hi ha en un cartell i m'hi apunto, son 2,5 Km només, la ruta resulta bonica, va fins a Nali, un petit espai mes o menys pla entre les roques de les muntanyes on hi va haver una granja habitada fins el 1930, estil de las de Geiranger, comença a tronar i torno a pas rapit.

Em paro a dinar una mica mes avall en un pícnic a Oppheim i ja cauen gotes, amb la pluja faig una becaina d'aquelles que et mig despertes preguntant-te però encara dormo? ...i segueixes, total dos hores i picu.

Com que segueix plovent i ja em va be descansar em quedo a passar nit al mateix lloc.



31.07.19 Oppenheim-Bergen 156 Km.

Tota la nit i tot el mati plovent, cap a la una sembla que vol sortir el sol, dino aviat i a les dos surto cap a Bergen.

Em paro a Voss a veure el llac, amb el dia tapat que fa i el ventet que rissa l'aigua no te res d'especial, pot ser amb sol i sense vent tingui l'encant de l'efecte mirall, però avui es un mes dels molts llacs, la població com totes les turístiques, ni m'hi he parat.

Arribo a Bergen abans de les cinc, plovent de nou, vaig a l'àrea AC i està plena, busco un pàrquing i el Maps em porta a un cul de sac d'una urbanització on tinc feina a donar mitja volta, a la tercera va la vençuda, diuen, vaig a un altre pàrquing que posa que es gratuït i hi queda una plaça, encaixonat entre una VW francesa i una autocaravana, perfecte, estic a 45 minuts a peu del Meeting Point al port de Bergen o a 15 en bici.

01.07.19 Bergen

A les 9 vaig cap el centre de Bergen, al museu d'història de la ciutat el Bryggens Musem, un edifici molt gran per una mostra molt petiteta, interessant el sistema de projecció sobre una maqueta topogràfica de l'antic port on es veu l'evolució i els molt incendis devastadors que ha patit la ciutat, però estan molt millor les maquetes físiques que hi ha al Museu d'història de Girona, vint voltes!

Passejo pel Hanseviertel Bryggen, les famoses cases de fusta pintades de colors, hi ha un petit laberint de carrerots amb el terra de taulons de fusta tal com devia ser abans, tot ple de botigues de collonades, que vols.

Vaig a fer un descans i prenc un tallat raret, un got de llet amb alguna cosa que li dona color, estil nòrdic. Pel camí veig una barberia, 20€
tallar cabell, dons vinga que ho aprofito, tinc un cap sortit de mare i viatjant amb la furgo millor curtet.

Visito el barri de Stolen, molt pintoresc amb les cases de fusta i els carrers empedrats, molt polit tot.

Baixo cap el mercat del peix i només que sento parlar Castella, fins i tot els venedors i cambrers, m'atén una simpàtica valenciana que es diu Elena, li dic que vull salmó i bacallà a la planxa acompanyat de patates petites bullides amb pela, ok, vaig a la taula i al cap duna estona sento el cambrer que va cridant Girona?, Girona? hahaha!! ...suposo que es el meu, el crido, m'esperava un plat amb el bacallà i el salmó però no, em porta dos plats complerts, un bon filet de salmó i un altre de bacallà, ho trobo molt bo però tinc feina a acabar-ho. Hi ha gent esperant taula, vaig a fer el piti al port i divago una bona estona

per la zona pròxima que encara no havia vist.
Tornant cap a la furgo passo per un ampli carrer de vianants, una mena de rambla, el Torgallmenningen, hi ha música, molts bancs i s'hi està be, m'hi passo vora d'una hora veient la diversa fauna que corre, molt entretingut.

Ja son quasi les cinc, estic cansat i tiro de dret cap a la furgo, una dutxa i a descansar.






02.07.19 Bergen-Hara 246Km.

Surto cap a Norheimsund, just abans d'arribar-hi hi ha un salt d'aigua, el Steinsdalsfossen, es curiós perquè pots passar per darrera del salt d'aigua, han fet un camí que puja fins el salt i passa per darrera fins una mica mes amunt on hi ha un mirador amb una bona vista del salt i de la vall.
De Norheimsund segueixo cap a Granvin, al fons del fiord, on hi ha un llarg pont penjat: l'Ardanger Bidge, fa mes d'un Km, es el mes llarg de Noruega, un cop passat: foto! ...de la matricula, el sistema de peatge a noruega, 15€ de factura que m'arribaran a casa d'aquí uns mesos junt amb tots els altres peatges, Deu n'hi do el pont. Tot el tram des-de Norheimsund fins a Granvin es molt bonic , es un paisatge diferent, mes meridional, la vegetació, la llum, tot molt mes càlid, un d'aquells llocs que dius: no m'importaria passar una bona temporada aquí.

Un cop passat el pont baixo per la carretera que va a Odda, la típica carretera estreta que a trams s'estreny encara mes, anem passant gracies als petits eixamples que hi ha cada pocs centenars de metres, ara em paro jo, ara es paren els altres per donar pas, fins que trobem un camió de cara i es lia un bon sidral, al final amb el camió ficat a la cuneta i les autocaravanes grosses passant fregant la tanca anem desfilant tots. 

Aquesta banda del fiord hi ha molts fruiters, es la primera vegada que veig cultius extensius de fruita, préssecs i cireres que les venen a peu de carretera, el que deia abans, aquesta zona te un aire de Pirineu gironí però amb l'exuberància de Noruega. Odda no m'agrada gens, el mes lleig que he vist a Noruega, hi ha industries que hi fan lleig. Hi ha un piló d'autocaravanes, suposo que per anar a Trolltunga, una de les famoses pedres balco de Noruega, aquesta però s'ha de caminar unes quantes hores, bastantes i afluixar la pasta perquè cal agafar un bus
de Odda fins a l'inici del camí. Passo, massa caminada i massa afluixar pasta per anar a fer-se la selfie.

Pensava quedar-me a passar nit a Odda però com que no m'hi trobo a gust segueixo, trobo unes noves "fossen", les Latefossen, dos salt d'aigua separats pocs metres un de l'altre i al costat mateix de la carretera, faig una foto des-de la furgo, el pàrquing està a tope.

Em quedo a passar nit poc abans de la població de Hara, al trencant de la E134 amb la 520 trobo un espai tranquil vora la carretera 520 amb unes vistes magnifiques.




 

03.07.19 Hara-Lisebotn 241Km.

Surto aviat, abans de les 8, segueixo per la E134 fins a Haukeligrend on agafo la 9 que baixa a Rysstad per anar fins a Lysebotn per la Fv337
Gran part de la carretera transcorre al voltant dels 1000 m d'alçada, incomptables llacs d'aigües tranquil·les que reflecteixen com miralls les muntanyes del fons, moltes autocaravanes aturades vora els llacs, bon lloc per a despertar-se al mati. Durant un bon tram es pot veure i utilitzar la carretera antiga que serpenteja resseguint les ondulacions de valls i muntanyes, com m'hagues agradat poder fer aquestes carreteres antigues en lloc dels nombrosos túnels, ahir em vaig parar a esmorzar poc abans de Steindalsfossen, a la sortida d'un tunel hi havia accés a un petit tall de la carretera antiga i era molt bonica, excavada a la roca semblant al camí que hi ha al congost de Mont-rebei.
Quan passo pel pàrquing de Kjerag, on surt el camí per anar a peu a Kjeragbolten, la muntanya on hi ha la famosa pedra que està penjada al buit entre dos parets de roca, veig que costa 300 NOK uns 31€, la mare que els va parir! 31€ per aparcar. Segueixo cap avall fins a Lysebotn per la carretera de les corbes que puja en pocs Km del nivell del mar a 950 m ...crec que son 27 paelles mes el tunel.

A Lysebotn miro un puc parar a dinar i a l'aplicació Park4night veig que ni ha una àrea de pícnic vora el riu una mica vall amunt de la població. Lloc magnific, planer, amb espai, la típica taula de pícnic i WC. Dino i em dona son, m'estiro al llit i quan agafava la son comencen a arribar cotxes, quan he arribat no hi havia ningú, ara hi ha uns 9 o 10 cotxes mes, veig que van a caminar vall amunt. Agafo sabates i motxilla i cap allà que vaig, quan pujo pel prat veig que ja baixen, s'han anat a banyar en una petita gorja que hi ha just abans del bonic bosc d'avets. Excursió curteta d'1 horeta i mitja però bonica. Decideixo quedar-me a dormir aquí i demà pujar aviat a veure si trobo algun lloc per aparcar fora del pàrquing de Kjerag.

04.07.19 Lisebotn-Sinnes 54 Km.

 

El dia s'aixeca molt emboirat, tant dona, confio en que escampara a migdia, pujo per la carretera on vaig baixar ahir, no n'hi ha altre. Trobo un lloc vora la carretera que ha quedat lliure uns 2 Km mes amunt del pàrquing de pagament, 30 i picu eurus que m'estalvio.

M'he descarregat un track per anar a Kjerag per una via que no cal baixar fins al pàrquing, comença a uns 600m don estic. Al cab de poca estona s'uneix al camí que ve del pàrquing, i es nota, ara sembla la rambla, molts orientals i un grup que ve al darrera que se'ls sent mol, un d'ells amb la característica veu de qui s'ha passat moltes hores al bar bevent, fumant i explicant maxonades, sento un dels noruecs que va davant que diu: "espanyoles" i no se que mes ....Ai Deu meu!
El camí se les porta, puja molt dret per les roques que han polit les glaceres i amb la boira rellisquen que dona gust, per sort han posat cadenes penjades de barnilles de ferro clavades a terra per poder-se
ajudar amb les mans. Quan arribem al punt mes alt, comença a escampar i surt el sol, m'ha anat de conya, m'he estalviat de suar la cansalada pujant amb sol.

Per arribar a la famosa roca penjada s'ha de baixar per un tram encaixonat, amb aigua i moltes pedres grans, suposo que en el pic del desglaç deu ser mes complicat pel volum d'aigua. La pedra te la seva gracia, et fas la pregunta dels polítics: Com ha pogut arribar fins aquí? Hi puc confiar? ...no men fio gaire i hi ha cua per a pujar-hi, faig les fotos i en paus. Reculo el tram de les pedres i l'aigua per agafar un camí que he vist assenyalat amb pilons de pedres que va paral·lel a de la pedra però per dalt, imagino que pot haver-hi millors vistes sobre el fiord, i encerto, hi ha una roca a la punta que ben podria ser un "Pulpit Rok" en petit, m'hi faig una foto amb, sota hi ha 1000m de caiguda lliure, em dona fluixera i vaig una mica mes enrere a menjar l'entrepà.
mes avall hi ha un lloc on es pot veure la petita població de Lysebotn i tota la vall que hi ha al darrera, veig el racó on he dormit just abans del gran prat i el bosc d'avets per on vaig anar a caminar, preciós!

De baixada conec una brasilera que te les faccions i el tipus totalment japo, no faig preguntes sobre els orígens, es molt simpàtica, alguna cosa si deu tenir de brasilera, la pobre va amb les cames fetes pols, demà tindrà unes agulletes que no podrà caminar. 
Es curiós la quantitat de gent que viatja sola, sobretot dones, mes amunt he parlat amb una alemanya que també viatja sola, aquesta amb furgo, una VW blau cel i negre amb un mandala.

M'acomiado de la Brasilera, Erika crec que es diu, soc un negat pels noms, que hi farem! Torno cap a la furgo, faig una cervesa que trobo boníssima, no se si es perquè ja es de les últimes o per la suada i tiro cap al primer lloc on trobi un bon aparcament per a dutxar-me i descansar. M'aturo a Sinnes, un parking vora el llac, aparco a dos metres de l'aigua, lloc perfecte.

05.08.19 Sinnes-Lindesnes 229 Km.

M'aixeco, esmorzo i canvio la roda davant dreta que està llisa, a veure quin dia posaran amb l'equipació del vehicle una clau com deu mana, he caigut tres cops en patinar la clau i m'he fet un tall al dit, vaparir!

Amb roda nova tiro cap a Tonstad per la 468, la carretera voreja un riu que baixa bastant sec, inclús en un salt d'aigua " fossen" que queda just sota el pont de la carretera no es veu ni escuma, baixa un raget que rellisca per les roques discretament, aquí mes al sud, ja deu haver passat el desglaç.

Paro a dinar a Sogndalstrand, un petit i bonic poble de pescadors ...be, de pescadors no crec que n'hi hagui gaires, ara només pesquen turistes, però manté l'encant del senzill, es agradable de passejar-hi.

Segueixo avall cap a Flekkefjord, un altre antic port de pescadors, aquest es mes gran i també te molt encant, tota lapart al voltant del que havia sigut el port de pescadors son

carrers de cases de fusta, alguns molt estrets, la majoria segueixen línies obliqües que li donen molta gracia.
Faig l'ultim tram del dia fins el far de Lindesnes, espero trobar prop del far algun lloc que estigui be per passar la nit i part de demà dons hi ha previsió de pluja i m'agafaré el dia per descansar i sentir ploure des del llit. Just al costat del pàrquing del far hi ha un terreny pla per autocaravanes, cobren 10€ per dia, no està malament.

Just quan estic escriguen això ja ha fet el primer ruixat i ara sento tronar ....juer que be!

 

 

06.08.19  Lindesnes-Arendal 179 Km

M'aixeco tard, no ha plogut gaire aquesta nit (crec) ara al mati ha fet alguns ruixats, esmorzo i vaig a fer una volta a peu per les roques que voregen el far, es curteta perquè l'ultim ruixat ha sigut fort i està tot ple de basses i les herbes molles m'estan mullant els peus, torno a la furgo i preparo que faig avui.
Surto direcció Kristiansand sense tenir molt clar per on passaré. M'aturo a la platja de Sjosanden, seleccionada com la millor de Noruega, està be però res de especial, m'han agradat mes altres com les de la illa de Andoya però clar aquí et pots banyar, la temperatura es molt mes suau. Una cosa que m'agrada es que sent la millor platja de Noruega i que està al costat mateix de la població de de Sanum, l'entorn es completament verge, ni una construcció, la platja i darrera un bosc, amb caminets per a passejar però un autentic bosc, admirable!
He pogut aparcar en un parking just al final de la platja on comença el poble i en una situació privilegiada, el morro de la furgo entaforat a la vegetació que separa un parell de metres la platja i com que ja es hora de dinar, em faig un entrepà i dino a la platja, ambient molt tranquil, poca gent a la platja, després de fer el piti entro a la furgo perquè tot i que fa sol (tant que havia de ploure) l'aire ha anat a mes i fa rasca, dins la furgo amb el solet sesta molt be, reclino el seient de l'acompanyant i em faig una bona becaina.
Segueixo cap a Kristiansand, aparco molt a prop del centre i surto amb la bici a veure la ciutat. M'agrada, te uns carrers de vianants al voltant de l'església amb força gent, ambient estiuenc sense massa souvenirisme, terrasses i botigues normals duna ciutat, inclús un Zara! mes cap a la banda oposada don he aparcat hi ha un barri amb molt personalitat, tot de carrers de cases de fusta, totes blanques, com les de Flekkefjord però mes gran. vaig cap el port on hi ha dos velers
antics molt grans, en arribar veig que estan en una zona tancada, llastima. Vaig a la part on hi havia la entrada al l'antic port, hi ha un conjunt de cases vermelles que devien haver sigut magatzems portuaris i ara son bars restaurants i terrasses, molt ben arreglat.
Torno cap a la furgo, en una hora i mitja amb la bici he vist tota la ciutat, gran maquina la bici.
Son cap les sis de la tarda i surto de Kritiansand per trobar un lloc tranquil per passar la nit, pujo un tall per l'autopista i surto en un lloc que em sembla que pot haver alguna cosa interessant, quan passo per una estreta carretera veig un poble guapíssim a l'altre costat del petit fiord, no em puc parar enlloc, vaig a una zona verda  que he vist a park4night per passar la nit i demà aniré a veure el poble.



07.08.19 Arendal-Froslev (DK) 487 Km.


Aparco la furgo en un pàrquing prop d'Arendal, el poble que vaig veure ahir i agafo la bici per anar al centre, la veritat es que el poble vist des-de l'altre costat del fiord era molt mes atractiu, l'església, l'edifici de la comunitat, el port, les cases formaven una estampa perfecte, vist de prop dons no es que estigui malament, l'església es molt bonica, el port i les cases del voltant son les típiques, està be però es el que passa quan et fas unes expectatives molt altes.

Tiro cap a Langesund per anar a agafar el ferri fins a Hirtshals (DK), arribo un parell d'hores abans i ja hi ha una cua gran, passo per caixa i vaig al moll a esperar l'hora d'embarcament, veig molts camions i moltíssimes autocaravanes, no se si hi cabrem tots. Quan arriba el ferri veig que es molt gran, dins te tres pisos d'aparcament, cap problema.

El trajecte son 4:30 deunidoret ...a passar el temps, ara a coberta, ara a dins a llegir una mica, ara un altre cop a coberta...el típic d'un ferri

Quan desembarco poso destinació Arhus al GPS, ja que he de creuar Dinamarca i queda prop de la ruta vull aprofitar per anar a veure aquesta ciutat que posa que està be. Només començar a rodar per Dinamarca ja veus que es un altre continent, es un dir, perquè es completament diferent de Noruega, tot planer com a màxim algun turonet desgastat, res de roques ni de grans muntanyes, a cap de poca estona comença a ploure, a ploure a lo bestia, quan m'aturo a la gasolinera miro predicció meteo i veig que pels pròxims dies hi ha pluja,. Decideixo sopar i anar tirant cap a França, com que avui estic descansat i son 2000 Km de Hirtshals fins a Millau al sud de França per avançar feina condueixo fins quasi les 12 nit, m'aturo en una àrea autopista i en deu minuts ja estic al llit.

08.08.19 Froslev-Luxemburg 828 Km.

Dia avorrit i pesat, creuar Alemanya per autopista es un rollo, exactament el mateix que quan vaig pujar, obres, retencions, trafic molt dens, molts camions...avui a mes amb pluja, sobretot al mati, pluja mediterrània o sigui xàfecs que no veus ni per on vas.

Quan arribo a Luxemburg m'aturo a una gasolinera de l'autopista a fer ple, aquí està molt mes barat que a França i amb el diposit ple en tinc per fer el que em queda.

Faig una birra al pàrquing i penso que puc aprofitar per veure Luxemburg, està aquí mateix però ja es tard, son les 7 tarda. Dons serà demà al mati, busco un pàrquing per la nit i en trobo un al mig del bosc, a cinc minuts en cotxe del centre de Luxemburg. Entre ahir nit i avui he fet 1120 Km, bona retallada!

09.08.19 Luxemburg-Clermont-Ferrand 612 Km.

M'aixeco aviat i a les 8 ja soc al pàrquing Adenauer a tocar l'edifici de la Comissió Parlamentaria Europea, queda a uns 5 Km del centre però surt barat 0,5€ hora i aniré amb la bici.
Poso el mòbil vell amb Google Maps per que em porti allà on vulgui pels carrils bici, a mig camí en passar pel Pont Grande Duchesse Charlotte hi ha una magnifica vista de la part baixa de Luxemburg, les cases vora el riu, part de les muralles i el campanar de Notre Dame, al cap de poca estona ja estic al centre, tot molt tranquil no son ni 2/4 de 9, millor per voltar sense entrebancs.
Veig la catedral, curiosament es veu molt millor per darrera dons per davant està enganxada a uns edificis de l'època, amb molta mala idea, per davant passa desapercebuda. Molts edificis nobles, alguns de la banca, ai paradisos fiscals. Volto pel centre i les seves places, la Guillaume II, la Place d'Armes, la de Puits-Rouge... Vaig al pont
Adolphe que creua la vall que forma la Petruse, una petita riera, vistes espectaculars de tota la vall, magníficament enjardinada i de la part alta amb la catedral. Pel Camí de la Corniche que volta la vall per dalt amb vistes sobre una altre part on es veu l'antiga muralla i les torres de defensa, vaig fins a les Casemates du Bock que es un laberint de fortificacions excavades a la roca de la muntanya de Luxemburg, es aviat encara no està obert. Baixo cap a les Casemates que he vist des del pont de la Grande Duchesse i des d'allà reculo per baix, pel Grund que es el fons de la vall fins al pont Adolphe on torno a pujar a dalt. Ho tenen tot molt cuidat i net, el que en un altre lloc seria un barranc amb riera al fons aquí es un extens i bonic jardí ple de camins i caminets per a passejar.
Des del pont torno al centre a fer un cafè, veig un  que te terrassa fora on puc deixar la bici al costat de la taula i demano un expresso machiatto, i resulta que parlen italià, em serveixen el que aquí en diem un magnific tallat, feia un munt de dies que no prenia un cafè tant bo, a
Escandinavia et donen un got amb molta llet i alguna cosa que li dona color cafè amb llet. Observo la gent que passa, tothom va molt arreglat, sense anar mudat de casament, van ben vestits, ningú va amb camiseta, tothom amb camises o polos i les dones molt elegants, es nota que es mouen els calerons. A la taula del costat hi ha un home, amb un polo blanc fent el cafè, no se com, em pregunta alguna cosa i acabem xerrant una bona estona de Luxemburg, de Catalunya, de la Jonquera i del Volo. Molt agradables i simpàtics els luxemburguesos, al pàrquing he demanat ajuda a una dona dons no hi havia instruccions a la maquina i ha estat molt amable també, ja era hora, els Noruecs per no molestar no parlen.
A les 11,30 surto amb la furgo cap a França, tiraré fins que me'n cansi. En una àrea de l'autopista, passat Metz em paro a dinar, per primer cop des-de que vaig marxar passo calor a l'ombra, ja em mosqueja, estic al nord de França i fa calor ufff. Baixant peta el sol i poso l'aire
condicionat que va molt fluixet, haure de portar a carregar-lo, un altre gasto! evitem varies turmentes pel costat i penso: a veure si en pillem una de grossa i referesca una mica, al cab d'uns quants quilometres ens anem acostat a una molt gran i espessa, aquesta segur que ens refresca... Osti! era el diluvi universal, mai havia vist un xàfec com aquest, de intens pot ser semblant, però es que ha durat 20 minuts, a l'autopista a 40-50 tota l'estona, no es veia quasi res, a penes els llums difusos del cotxe de davant, en arribar a una fondalada on l'aigua estava acumulada, de cop entre l'aigua que queia de dalt i la que s'ha aixecat de baix per sobre del capó, he estat uns quants segons que no veia res, ni llums ni res, no sabia si el de davant havia parat, no sabia si parar jo, no sabia si el de darrera em fotria un "alcance" o si li fotria jo al de davant, no ha sigut res, un bon ensurt!. Mira que mes d'una vegada, ja fa temps, he pensat: ves amb compte amb el que demanes que se't pot concedir, oju!.
Paro a sopar i dormir en una àrea prop de Les Salles.


10.08.19 Clermont-Ferrad-Millau 351 Km.

L'autopista francesa molt be fins a Clermont-Ferrand, d'aquí fins a Millau un sidral, es dissabte i hi ha molta congestió 100 Km fent la goma, m'he sortit de l'autopista per agafar la ctra paral·lela que va fins la N122 que baixa cap a Millau donant mes volta i encara ha sigut pitjor, els primers Km molt be però al primer poble on s'agafa la N122 un embut de Kilòmetres, al final m'he parat i m'he tombat a l'ombra d'un arbre a deixar-los fer un parell d'hores, quan he tornat a l'autopista seguia igual, els últims 60 km ha anat millorant.

Dino en una àrea a tocar el pont de Millau, impressionant el pont, el que no acabo d'entendre es perquè tot el camí ha sigut un continuu puja i baixa amb fortes pendents i aquí han posat el pont per no fer un puja i baixa mes.

Aparco a Millau i vaig a fer un volt, molta gent pels carrers i a les terrasses dels bars, m'ha costat trobar lloc en un per fer una cervesa. No hi ha massa a veure a Millau, torno a la furgo i enfilo la carretera d'Albi que passa per baix vora el riu, vull veure el poblets que hi ha pel camí. No mes passar per sota el pont el primer poble que trobo es molt curiós, em paro al pàrquing que hi ha sota i vaig a veure'l. Es Peyre, un poble situat sota una balma, les cases i l'església primitiva (església troglodítica) estan adossades a les roques i mig cobertes per la balma, just per sota passa la carretera, la via del tren i el riu Tarn. Caminant pels carrers sento l'olor de les figueres i em trobo retornat a casa, es sorprenent com les olors evoquen els records.

Passo la nit al pàrquing.


 

11.08.19 Millau-Castelnau de Lèvis 138 Km.

Enfilo la carretera que voreja el Tarn fins a Albi, es una carretera secundaria amb poc transit i puc anar a 40-50 Km/h piano piano mirant el paisatge, cap pressa.
Em vaig aturant als pobles que trobo: Compregnac, poble medieval separat del riu per una zona de terres fèrtils amb horts a la part propera a les cases i al riu una platja de sorra, ambient molt tranquil i amb gent del lloc pels carrers, tothom bon jour cap a aquí bon jour cap allà, m'agrada, em recorda el pobles del baix Empordà però amb el plus del riu al costat.
Brousse-le-Chateau, poble dominat pel castell d'origen Carolingi situat dalt d'un turo, voltat per les cases primitives a sota mateix del castell i les posteriors, un cop desaparegué la funció militar del castell, a l'altra banda de la riera, algunes d'elles son antigues hostatgeries o cases de posta, molt pintoresc.
Em paro a dinar a Lincou, al costat mateix del castell de Lincou a la gespa vora del Tarn, espai deliciós, en el curs de la vall del Tarn entre Millau i Albi hi ha varies represes amb petites centrals elèctriques que fan que la major part del riu tingui una bona amplada amb aigües tranquil·les i moltes zones de gespa per fer pícnic o acampada, aquesta de Lincou es una d'elles, es respira una agradable tranquil·litat com a poc llocs.
Ambialet, situat en una "presque ille" nom que ve del fet que el riu descriu un meandre de 360º que envolta el poble al qual s'accedeix per l'estret espai que queda entre l'inici i el final del meandre, molt petit però amb amb un bar terrassa amb força gent.
Entre Brousse-le-Chateau i Albi em vaig trobant túnels a la carretera, m'estranya que en una carretera tan secundaria hagin fet túnels, el primer posa prohibit el pas a vehicles de mes de 2 metres d'amplada,
al mig em trobo de cara amb una altre furgo passem justet plegant miralls, als altres posa limit màxim 1'80 ...merda! no donaré la volta, segueixo endavant, només trobo algun turisme de cara, passem justet també. Quan arribo a Ambialet entenc que la carretera passa per l'antiga via del tren per això els túnels tant estrets.
Arribo a Albi i vaig a l'àrea AC a buidar dipòsits i emplenar aigua potable, es una àrea nova amb terra asfaltat i una bona instal·lació de serveis però no hi ha ni anima, vaig cap al centre a un Pàrquing que he vist que hi ha, vaja està ple! tiro per la carretera de Cordes i vaig cap a Castelnau-de-Levis on hi ha el pàrquing del castell, bon lloc, magnifiques vistes de tota la vall amb Albi a mig terme.
Visito el castell o el que queda, la imponent torre intacte i la zona noble, construït el 1256 després de la desfeta dels Càtars. Batejo la torre del castell com la Torre de Mordor. Dormo al pàrquing del castell, ara de nit, es veu des d'aquí, la catedral d'Albi il·luminada.

12.08.19 Castelnau de Lèvis- Rocamadour 166 Km. 

Vaig aviat a Cordes sur Ciel, aparco a la carretera prop del centre i pujo per la Grand Rue de l'Horloge, carrer empedrat i costerut que acaba a la porte de l'Horloge, la porta de la primera muralla que te un rellotge a sobre, segueixo pujant amb forta pendent fins la porta de la segona muralla la Porte du Vainqueur i a poca distancia la ultima porta le Portail Peint, a partir d'aquí, ja dins del nucli inicial, els carrer s'eixampla i es comencen a trobar els primers palaus gòtics que van construir els rics comerciants, el nucli, com no, es la plaça del mercat d'aspecte imponent, coberta amb una estructura de fusta i pedra d'una alçada exagerada per a protegir el comerciants, sembla un mercat-temple. A partir de la plaça, en sentit contrari per on he pujat, baixen dos amplis carrers on es troben la resta dels palaus. El conjunt emmurallat es realment monumental, devia ser un nucli molt important i ric.

Quan baixo a la furgo la carretera ja es un munt d'estressats cercant
on aparcar, surto cap a Najac. Abans d'arribar a Najac es travessa un espès bosc de roures i sota mateix un pont romànic sobre el riu que passo justet justet. La primera visió del poble es la gran mole del castell i alguna teulada, poca cosa, deu ser petit penso. Arribo passades les onze i he d'anar a aparcar a la carretera un Km mes amunt de l'entrada del poble, i encara sort que m'han deixat un espai en un petit pícnic. Vist des-de dalt es veu la població que quedava amagada des-de sota es gran, només entrar hi ha una gran plaça allargada, porticada amb columnes de pedra i cairats de fusta. Per anar al castell cal travessar tot el poble pendent avall i després pujar una forta pujada cap amunt ...Es que no fotien res planer aquesta gent!. El castell conserva bona part de les parets i la torre a la qual es pot accedir fins a dalt per una escala de cargol que mareja per la pendent i les voltes que arriba a fer. Dalt hi ha unes vistes magnifiques del poble i de l'entorn. Llegeixo que en aquest castell no es va lliurar mai cap batalla per a conquerir-lo per la dificultat que representava, era
pràcticament inexpugnable. Dino al mateix pícnic on tinc la furgo.

Vaig cap a Rocamadour i pel camí passo per Villefranche de Rouerge, m'hi paro, es veu interessant. El nucli antic es molt atapeït, carrers estrets amb edificis alts que van a parar a la plaça porticada del mercat on hi ha també l'església de Notre Dame que te un gran campanar-porxo sobre la porta principal, el campanar està inacabat a dalt, tot i això te 49 campanes. El conjunt de la plaça i l'església es imponent, un lloc important.

Arribo a Rocamadour i un Km abans ja hi ha cua, baixant cap a l'entrada del poble i direcció als pàrquings de baix es complica dons hi ha llocs on només passa un vehicle i han de donar pas a uns i altres, si afegim els autocars que fan maniobra i el munt de gent que puja i baixa a peu per la estreta carretera ja tenim els ingredients pel sidral. A
baix aconsegueixo aparcar amb relativa facilitat, hi ha molt espai al fons de la vall.

Pujo cap al poble per unes escales primer de fusta i després de pedra fins al carrer principal/únic. Tot plegat basílica i poble està incrustat a la paret del cingle ocupant una petita cornisa, sembla els pesebres que fèiem a casa de petits, posant les cases a les muntanyes de suro i molsa en posicions inversemblants. Entro a la basílica que està al final del carrer i m'envolta un ale d'aire covat, olor d'espelmes, humitat i fortor humana, surto a l'aire lliure i veig un camí que puja dalt de tot on hi ha un castell/palauet, cap allà que vaig, osti quin dia avui de pujar i baixar, crec que he fet uns Àngels de sobres. Dalt veig que es pot arribar amb el cotxe allà mateix i que hi ha una àrea d'autocaravanes ...Quins collons! El castell es propietat privada però deixen -pagant- accedir als miradors, pujo l'únic que ja queda per pujar, fins al mirador
que està a la muralla que l'envolta. La vista dona fluixera, no apte per a gent amb vertigen, perquè ens agradara tant experimentar la sensació de treure el cap en aquests llocs? Torno a baixar i faig un volt pel carrer, es un petit Lloret ple de menjaderus i botigues, o millor, es una barreja de Lourdes, sense l'horripilant mal gust dels seus comerços i Lloret sense els anglesos mamats. Rocamadour em deixa un regust agredolç, podria ser un dels millors llocs per visitar dons l'entorn es fantàstic, les muntanyes, la vall, el poble... Però l'han degradat a un parc temàtic amb tanta comercialització.

Dormo al mateix lloc on he aparcat.




13.08.19 Rocamadour-Puycelsi 150 Km.

Surto aviat, el que ahir era un caos de circulació, avui a les 8 es calma total, em puc parar on vulgui per fer fotos, Pel camí Google Maps em fica per una carretera local on he recular per prohibició vehicles de mes 1'80 d'amplada, el Maps va molt be però a vegades tira massa pel dret.

Arribo a Saint-Cirq-Lapopie aviat, aparco en un pàrquing una mica abans d'arribar que està quasi buit,  del pàrquing surt un camí que evita anar per la carretera i entro a la població per la part de baix on hi ha la porta, el poble molt bonic, botigues discretes i sense massa quincalleria, molt típic, cases amb armadura de fusta i reomplert amb pedra o rajols, llastima que el castell estigui en completa ruïna, seria la guinda. Des-de dalt on hi havia el castell hi ha una bona vista sobre el poble duna banda i sobre el riu Lot de l'altre, el castell estava penjat a les roques sobre el riu. Hi ha embarcacions tipus "golodrines"
passejant guiris per riu, suposo la vista del poble des-de el riu deu ser especialment interessant. Torno a la furgo, el pàrquing està a tope i cotxes esperant per si marxa algú. Segueixo per la carretera que voreja el Lot, paisatge bonic fins a Cahors, paro a dinar en una àrea de pícnic.

Arribo a Saint-Antonin-Noble-Val, població que no tenia previst visitar però em sembla que val la pena aturar i donar-hi un volt, estan de festes, aparco en un àrea per autocaravanes amb gespa i prop del riu. La població es bonica també, com les altres, el que passa es que no te l'espectacularitat d'estar dalt un penya-segat ni d'un turó, està a peu pla vora el riu. Moltes cases nobles destil gòtic, no palaus com els Cordes però que denoten que hi havia riquesa, be un palau si que hiha i es força gran i bonic, dona a la plaça que també es coberta, molt semblant a la de Cordes i amb molta animació.

Faig uns Km mes fins a la població de Penne, amb dos n, crec que el nom ve de penya dons el castell està dalt duna penya desafiant l'equilibri, el poble, ja cansa repetir-ho cada cop, però també es molt bonic, aquest es mes humil però amb el mateix encant. Pujo al castell que l'estan restaurant poc a poc amb paletes disfressats de medievals i amb andamis de troncs de fusta. Molt fet malbé el castell, sembla que tots van patir espoli com el de Najac que posava que va ser venut com a pedrera. Les vistes des de dalt son bucòliques, em passo molta estona mirant cap avall, pel meu gust es una orografia perfecte, tot es arrodonit, pura dolçor. El riu que baixa ondulant pacíficament, els camps cultivats de verds variats, els boscos de roures, els petits nuclis de població donant un contrapunt de color a la verdor dominant.

Acabo el dia al parking de Puycelsi, el veure demà al mati, avui estic cansat i ja es tard.

14.08.19 Puycelsi-Albi 97 Km. 

Pujo aviat a Puycelsi, a peu, a la sortida del pàrquing hi ha un cartell amb el mapa de la població i el recorregut recomanat, li faig una foto i em serveix de guia. La població conserva be les seves muralles i portes, el poble està viu i força ben conservat, la unica edificació noble es el Chateau du Capitaine Royal que mes que chateau es un palauet, interessant també l'ancienne Auberge del S. XVII que actualment es un hotel que pinta be.
Vaig cap a Castelnau-de-Montmiral, aparco sense problemes a sota la muralla mateix, entro per una de les rampes que porten a la porta dels Garrics, pensava que volia dir porcs però no, vol dir roure en Occità. Pujo pel primer carrer i vaig a parar a la plaça porticada on encara hi ha, en una cantonada "le Pilori" la Picota que es feia servir tant per a exposar els animals que anaven a ser sacrificats, com les dones adulteres -dels homes no diu res- com per escarni de lladres. Faig un volt per tot el poble, precioses vistes dels voltants.
Tiro cap a Albi, arribo sobre les 12, trobo aparcament al reservat d'autocaravanes al centre mateix, a cinc minuts a peu de la porta de la catedral. Vaig a fer un volt de reconeixement per tota la zona voltant a la catedral, localitzo llocs per dinar i em faig una idea del que puc veure mes tranquil·lament a la tarda o demà. Vaig al museu Toulouse-Lautrec, sempre m'ha agradat molt Toulouse-Lautrec, sobretot els dibuixos i cartells, te un traç que vaig imitar amb mes o menys bons resultats quan anava a classes de dibuix amb en Fita. Dels olis, els que he trobat mes suggerents son, el de gran format: "Salon de la Rue des Moulins" per com reflecteix l'ambient cabereteru de Paris, el "Carmen la Rousse" per expressió de la noia i el del "Doctor Gabriel Tapié" per l'impacte visual. Es interessant com manté el traç viu en els olis donant pinzellades fines i llargues com si es tractes de sanguines, carbons o pastels, em dona la impressió que pintava dibuixant amb els pinzells. La visita al museu inclou també el Palau de la Berbie, antic palau episcopal ...com vivien els nois, per la gracia de Deu i la
desgracia del poble.
Vaig a dinar en un vegetaria que he vist, en llocs turístics i desconeixent el percal, un vegetaria es la millor opció i no defrauda.
Torno a la furgo a fer el piti i una migdiada, passades les sis vaig a veure la catedral de Sainte-Cecile, la catedral de rajols mes gran del mon, impressionant la ornamentació pictòrica, en algun lloc he llegit que te mes de 18.000 m2 de frescos, també te l'orgue clàssic mes gran de França amb no se quant tubs, realment impressiona. Faig una passejada fins el pont vell que ja comunicava Albi amb l'altre riba del riu fa quasi mil anys amb un pont llevadís a cada banda i un punt de peatge per contribuir a les necessitats materials dels agraciats de Deu.



15.08.19 Albi-Castelnaudary 123 Km.

M'aixeco tard, avui programa dia tranqui.
Vaig a omplir/buidar dipòsits a la AC d’Albi i després passo pel Lidl a comprar.
Poso destí Lautrec per anar a veure la població, quan arribo no es la millor hora, les 11.45, està a petar de gent, impossible aparcar i encara que trobes lloc no se si hi aniria perquè he vist que el carrer d'entrada al poble estava abarrotat de gent, coincideix que fan un fira del pa i avui es festiu a França, una altre vegada serà.
Poso destí Montsegur però amb la idea de parar a la primera població de l'Aude on hi hagi oficina de turisme per a demanar mapa del departament.
Paro a Castelnaudary i trobo el mapa que buscava, un altre de la via verda del canal du Midi des-de Toulouse fins a Sète i fulls dels diferents castells Càtars, collonut, millor del que esperava. Busco un
lloc per parar a dinar i donar un cop dull als mapes. Això de la ruta verda vorejant el Canal du Midi ja m'ha engrescat, el canal passa pel poble mateix i es una de les coses que volia fer, demà cap a Toulouse amb la bici.
Busco una àrea d'autocaravanes per deixar demà la furgo tot el dia mentre vaig a Toulouse, prefereixo pagar i deixar-la en un loc tancat. A poca distancia n'hi ha una, va amb el sistema de targeta Camping Card Park, son 10€ 24h + 5€ de la targeta que em val per a fer servir als altres parkings. l'àrea està tancada amb una barrera i tanques metàl·liques, te servei de buidar/omplir dipòsits, està be.
Faig un cop de cap, una mica de bugada per anar tirant fins que arribi a casa i surto amb la bici a fer volt per la població. Vaig veure una cadena de rescloses que hi ha a les afores, es curiós, per salvar els desnivells al llarg del canal hi ha rescloses  cada pocs km, però aquí
com que hi ha un desnivell important n'hi ha quatre encadenades, em quedo una estona fent el jubilat mirant com pugen dos barcasses, es força rapit i senzill, obren unes comportes de la resclosa de dalt fins que l'aigua de la de baix queda al mateix nivell llavors obren la resclosa i passen a la que estava per sobre, tanquen la resclosa altre cop i repeteixen operació amb la següent. La població està molt ensopida llevat de la zona del "port" un eixamplament del canal en forma de petit llac on hi ha un passeig amb bars, braseries i altres llocs de restauració.
Passo nit a l'àrea.




 

16.08.19 Castelnaudary

Surto a les nou en punt cap a Toulouse per la via verda que voreja el Canaldu Midi. Vaig poc a poc gaudint de l'entorn, aturant-me a les rescloses, a totes hi ha una casa que devia ser de l'encarregat de ferla anar, ara, les senzilles - una sola resclosa- son automàtiques, hi ha un semàfor i quan es posa verd sobre la resclosa. Aquestes cases tenen encant, pel lloc on estan i per la seva historia, faig fotos de quasi totes les dels primers Km.
El canal es va obrir a la circulació el 1681 per motius estratègics, França volia evitar que els seus vaixells haguessin de creuar per Gibraltar per anar del Mediterrani a l'Atlàntic i viceversa. Comunica Toulouse amb Sète cobrint una distancia de 254 Km i es el canal actualment navegable mes antic d'Europa. La competència del tren primer i del transport per carretera desprès va provocar el seu abandó com a mitja de transport i a la dècada dels 70 va quedar només per us turístic.
El camí es fa molt agradable, els plàtans donen ombra i la major part està asfaltat, de tant en tant en alguna resclosa hi ha serveis  per a ciclistes i navegants -wc i aigua potable- i algun bar/braserie. Molts ànecs i alguna llúdriga que neda tranquil·lament pel mig del canal. Arribant a Toulouse hi ha una acumulació de gavarres amarrades a la vora oposada, embarcacions que en altres temps portaven mercaderies i ara totes arreglades mes o menys be com a habitatge, algunes amb molt encert, realment boniques, son grans i han de ser molt habitables.
El recorregut acaba al costat de la Place de Saint Pierre, una plaça esgraonada que permet baixar fins a nivell del Garona i on diuen que es poden contemplar els millors capvespres de Toulouse. Al mati les vistes no desmereixen, la perspectiva del pont que creua el Garona al costat mateix i la silueta de la Chapelle de Saint Joseph davant dona una sensació de gran amplitud i lluminositat.
Vaig a menjar alguna cosa rapida, ja son quarts d'una i tinc gana, al mateix barri hi ha molta oferta però quasi tots ofereixen el "plat du jour" i per a seguir pedalant millor un entrepà o hamburguesa, trobo un lloc on hi ha pizza, bueno no es el millor però ja m'entrara, no tenen cervesa ...seran infantils, que no es Disneyland, que estem al centre de Toulouse, país del vi.
Després de dinar vaig a veure una mica el barri central, volta petita perquè ja porto 70 Km i he de tornar. La catedral que segons havia llegit es imprescindible veure-la, em deixa fred, després de veure la d'Albi aquesta la veig de parròquia. El que mes m'agrada son els carrers del voltant amb les cases de rajol vermell però molt elegants, molt bonic el centre antic.
Torno cap a Castellnau, el Maps va de conya per a sortir del centre i tornar a trobar el canal ja mes a les afores. La tornada una mica
pesada, al mati tot era ombra i ara toca el sol a bona part del recorregut però bueno, bon ritme, a 28-30 Km/h
Arribo a la furgo a les cinc tarda, està a ple sol, dins tot i l’aïllament i les claraboies obertes està a 39º ...em dutxo a la furgo amb aigua freda que curiosament està força freda, fantàstic!
M'ha agradat la sortida, 150 Km i 8 hores en total.







 

17.08.19 Castelnaudary-Montsegur 158 Km.

Surto a mig matí direcció Montsegur, faig una parada a Fanjeaux, poble que trobo pel camí i el senyala com a lloc d'interès. Aparco a l'ombra i vaig a fer volt a peu, en un cartell posa que fou el centre de predicació contra l'heretgia Càtar, vaja que guapus!. Es troba situat dalt d'un turo i els carrers per variar fan forta pujada, un cop dalt hi ha unes magnifiques vistes dels voltants, camps, carreteres, llogarrets, tot molt ben posat i amb el caràcter típic de dolça serenitat que tenen aquests paisatges occitans. Veig un home del país que està mirant l'horitzó, peu dret, immòbil, sembla comprovar que tot segueix al seu lloc, al cap d'una estona, satisfet se'n torna cap a casa ...em dona la impressió que deu fer-ho cada dia. El poble, dins del tipisme habitual, no te massa interès, un antic monestir i l'església romànica. M'agrada el portal d'entrada de l'església  amb els seus set arcs ben simples i definits i la Verge que hi ha a sobre amb una expressió atípica, lluny de l'expressió de beatitud bleda que tenen la majoria, aquesta te una expressió amb un punt d’ironia, de picara complicitat diria ...que deu
voler dir?
Segueixo cap a Arques on hi ha el castell del mateix nom, només en queda la muralla sud amb la porta i la mole de la torre que em recorda la de la pel·lícula "El Nombre de la Rosa", es de planta quadrada amb quatre torres circulars adherides, una a cada cantonada que li donen un aspecte contundent, imposant. A la planta baixa, a l'interior de una de les torres hi ha una escala de cargol que puja a les tres plantes , la primera l’espai noble, la segona la del cos de guàrdia i la tercera la purament defensiva, està força ben conservat.
Fa calor i baixant per la carretera veig un camí que va al riu, a baix hi ha una pont que el creua i una explanada amb herba i ombra on hi ha varies furgos de gent jove jipiosilla, una de les furgos te posada música de jazz ...ja anem be! El riu te poca fondària però m’hi puc ajupir per ficar-hi el cap i remullar-me tot, l'aigua es fresca, gran alleugeriment de la calor. Dino i faig un cop de cap.
Vaig a Rennes le Chateau que queda molt a prop, a l'església em crida molt l'atenció el rosetó que hi ha a l'absis, per lo inhabitual del lloc i per la predominança que te, es l'element mes important, destaca per sobre de tot. El vitrall, molt lluminós i bonic, conte la imatge de Maria Magdalena rentant i besant els peus de Jesús el Crist. Sabia que l'església estava dedicada a Maria Magdalena però no imaginava que ho fos de manera tant explicita.  Sortint de l'església al costat de la porta, hi ha el famósdiable cara-vermell, ja no el recordava, vull fer-li una foto però el vidre de la vitrina que el protegeix dels humans fa reflexes, passo el mòbil per dalt entre el vidre i el dimoni i disparo mirant a treves del vidre, si em cau el mòbil tindre un problema.
Fa molta calor, poso el cap sota una aixeta que hi ha al costat del cementiri i puc tirar una mica mes, vaig a veure la Torre Magdala, faig
una foto i men vaig pitan cap a la furgo, la calor em desfà.
Arribo a Montferrier, a pocs Km de Montsegur, sobre les set de la tarda, en una àrea AC que he llegit que es planera, tranquil·la i amb serveis. Vaig a fer un volt pel poble, son les festes, a la plaça hi ha força gent entaulada preparant-se pel sopar popular, sona "Despasito" i altres per l’estil, passo de llarg.
A la  nit refresca i la música de la plaça gairebé no arriba, em disposo a dormir be ...A les dos de la matinada em desperta un xivarri de collons, a sota mateix de l'àrea hi ha un disco-antro amb música xunga-xunga, fora es ple de joves amb el got a la ma passant-s’ho be ...ostia, això va per llag! Amb calçotets engego la furgo i cap a dalt, a l’explanada sota el castell. Esperava trobar-hi altres furgos però no hi ha ni anima, fa una nit de lluna plena que il·lumina de forma fantasmagòrica el castell, recordo que en aquesta explanada, aquí mateix, per la gracia de Deu i de la seva Santa Església, van cremar vius els últims 200 Càtars ...sento formigueig a l'esquena, estic una bona estona llegint per a conciliar el son, tinc por de somniar bestieses.




18.08.19 Montsegur-Cubières 113 Km.

Em desperto passades les set, he somniat una divertida comèdia eròtica! ...els designis dels somnis son inextricables.
Pujo al castell aprofitant que encara no fa gaire calor tot i que el sol ja pica fort. Del castell original no en queda gaire be res, dins es tot buit, em crida l'atenció un petit recinte adossat a la muralla per la part interior, sense porta i amb formes molt ben definides, ben acabat, m'hi enfilo i dins no hi ha res, penso que pot ser era la cisterna però trobo desproporcionades les parets que deuen fer 60 cm d'amplada, pot ser era una torre? miro cap a munt i a la paret de la muralla no es veuen restes que indiquin continuïtat, recordo que porto un full de guia i el miro, posa: "Reducto de función desconocida" ...caram! sempre va be portar una guia. Faig la volta al castell gaudint de la gran extensió de terres que es veu.
Segueixo la carretera direcció Perpinya, arribant a Puigvert hi ha un castell pero ja fa massa calor i de castells un cop n’has vist cinc o sis ja
perds l'interès. Passant sobre del poble veig que hi ha un petit llac i un indicador de serveis AC, vaig cap allà, m'anirà be un bany. A uns 500m posa: Serveis AC "dans le camping" ...Au, aneu a pastar! El parking del costat te una barrera limitant l’alçada a 2m. Tiro una mica mes per trobar un lloc i donar mitja volta però al fons veig un cartell que posa Parking gratuit, entro i una gran explanada de gespa que acaba just al costat del llac per la banda oposada on hi ha tothom banyant-se, mira, expressament fet per a mi! No hi ha ningú mes, aparco, agafo la tovallola i em faig una bona banyada al llac.
Segueixo per la carretera de Perpinya, impressionant el Défilé de Pierre Lys, la carretera passa per un engorjat de parets verticals, no es veu la part superior des-de dins la furgo. Hi ha força gent baixant amb piragua, quan desglaça i baixa molta mes aigua deu ser emocionant.
A Sant Pau de Fenouillet veig un cartell que anuncia les Gorges de Cubières, em sona el nom, em paro a mirar un full de randonees que
em van donar a Castelnau i veig que es on hi ha un sender a peu, em va cridar l'atenció el fet que a la foto es veia un camí excavat a la roca vora el riu. No torno a trobar cap mes indicador i no puc mirar el Maps perquè no hi ha cobertura -molt deficient internet mòbil a França, contínuament sense cobertura- A Maury em torno a parar i aquí si tinc cobertura. El Google Maps em fa donar una bona volta per carreteres secundaries o terciàries però em va be perquè veig d’aprop els castells de Queribús i de Peyrepertuse que a aquesta hora del dia queden perfectament camuflats a les muntanyes dons tenen el mateix color. 
.
Vaig de dret al parking-picnic de Cubières que he vist a park4night. Dono un volt pel llogarret, m'agrada, molt petit, sense res especial, però te encant, es molt tranquil i es veu gent del poble pel carrer. Em fa gracia que per dos cops em prenen per algú del lloc i turistes francesos em pregunten primer una noia si se on pot treure diners -en altres temps li podia haver donat alguna idea- i després un matrimoni amb fills aturen el cotxe i em demanen per un Gite, mes o menys els indico el poc que se.  
Passo nit al parking, demà ultima caminada d’aquesta escapada.

19.08.19 Cubières-Girona 148 Km.

Agafo la carretera que va cap a les gorges de Galamus, que surt en un trencant dins del mateix poble, als pocs kilòmetres ja veig un indicador de prohibit el pas a vehicles de mes de 2’70m d’alçada i/o més de 2m d’amplada, la furgo fa 2,60 d’alçada i els miralls no els compto per l'amplada, endavant! Quan arribo al tram on la carretera està excavada a la roca veig un semàfor que regula el transit per evitar que es trobin dos vehicles de cara però es aviat i fins les 11 del matí no funcionen. Me'n adono que passaré just, la roca no està tallada verticalment fins els 2’70, ho fa en diagonal cap a dalt, miro de passar el mes arramblat possible a la banda exterior i confiant en no trobat cap vehicle de cara. Trobo varis grups que van a peu, equipats amb neoprè, cap a l'altra banda de les gorges, on hi ha poc desnivell per accedir al riu i baixar fent barranquisme. Passo una mica acollonit tot el tram, amb la por de sentir en qualsevol moment l’esgarrapada d’una roca a la xapa de la furgo, he vist varis llocs on hi ha restes de pintura. Per fi arribo a un petit pàrquing on deixo la furgo per poder anar a veure tranquil·lament
a peu les gorges.

Pel que he vist la marxa a peu passa pel mateix lloc, per la carretera, no hi cap sender i després s’enfila cap a la part de dalt de la carena fent una volta circular. Decideixo fer a peu només aquest tram que es el mes interessant.
En sortir del pàrquing veig que hi ha un sender que baixa cap el riu, posa: Ermitage Saint-Antoine de Galamus, dons anem a veure’l. El camí baixa per una escletxa a les parets verticals que en aquest lloc deuen fer entre 200 i 300 m d’alçada, un cop passat un tunel s’accedix a l’ermita que es una construcció tancant la boca de la cova on devia produir-se el miracle o aparició o el que sigui. El lloc es atractiu, l’ermita i un parell de construccions mes estan encaixonades en un petit espai a la boca de la cova, a sobre i sota tot es paret vertical.

Faig a peu els dos Km que hi ha de punta a punta de les gorges, impressionant l’alçada, tot i que les parets son verticals fins el fons, en alguns llocs costa veure les aigües del riu Agly que passa per baix, tampoc em vull penjar gaire, fa un vent atramuntanat que no dona gaire confiança.

Ha valgut la pena desviar-se, el lloc es espectacular. A migdia agafo la furgo i prenc el camí de tornada cap a casa, confio ser-hi sobre les dos de la tarda.

Comentaris